Annons

Åttaåriga Mariam hittades aldrig – nu är 42-åringen intressant i fallet

Åttaåriga Mariam Adam försvann spårlöst utanför Borås sommaren 1997.
Borås • Publicerad 16 april 2008

Polisen undersöker nu vad 42-årige Anders Eklund som erkänt mordet på Engla gjorde då.

– Om vi visste att han hade kört här i trakten skulle det vara ett intressant spår eller en indikation, säger Kjell Evertsson.

Annons

När Mariam Adam försvann från lägergården Råddehult utanför Borås var Evertsson förundersökningsledare i fallet. Numera är han pensionerad.

– Hade jag arbetat skulle jag ha tagit kontakt med förundersökningsledaren för att få mannen hörd.

Polisen hittade inga spår som tydde på något brott i fallet Mariam.

– Hon försvann, vi hade ingen aning om vart hon tog vägen. Men vettvillingar finns det ju. Det kan vara någon som tagit med henne, och då blir det inga spår, precis som den där dåren gjorde, säger Evertsson och talar om Engla-fallet.

DNA saknas

Men att snart elva år har gått sedan Mariam Adam försvann försvårar saken.

– Det är inget bra utgångsläge, vi har inget DNA.

Samma sommar som Mariam Adam försvann från Borås försvann sexåriga Jasmina från Sävsjö. Och det finns likheter mellan flickornas försvinnande. Båda är borta utan att det finns någon förklaring. Ingen av kropparna har hittats och båda var invandrarflickor. Polisen har tidigare sagt att det finns fler detaljer som stämmer, men dem har man inte velat offentliggöra.

Kontakter med Dalarna

Redan då 42-åringen häktades i fredags tog polisen i Sävsjö, som utreder Jasminas försvinnande, kontakt med kollegorna i Dalarna.

Annons

– Nu drar vi järnet igen, säger förundersökningsledare Lars-Erik Furuskog. Vi går igenom allt material, kartlägger honom och vi är intresserade av att hålla förhör med honom. Och vi har ärendet från Borås i bakhuvudet, vi har redan allt deras utredningsmaterial.

Utredningschef Agneta Alkner vid polisen i Borås kommer också söka efter samband.

– Vi tar en kontakt med polisen i Dalarna när det har lugnat ner sig.

Mariam Adam

Åttaåriga Mariam Adam försvann från Råddehult i juni 1997.

Poliser, värnpliktiga, hemvärnsmän och frivilliga hjälpte till i det resultatlösa sökandet efter flickan.

Familjen hade tidigare bott i en förort till Göteborg, men levde en kort tid som gömda på Råddehult i väntan på att få fram bevis som kunde övertyga myndigheterna om att de inte ljög om sitt ursprungsland. Pappan hade från början uppehållstillstånd, och det fick senare hela familjen.

Ett anonymt tips om att Mariam fanns i England undersöktes, men gav inga resultat. Mariam efterlystes internationellt, men inte heller det har gett något.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons