ARKIV: Lönlöst att överklaga projekt i Borås
Grannarna till de nya husen på Hästhagsgatan vann dock en halv seger. Byggnadsnämnden tvingades göra ändringar i planen.
Det tog över fem år från klartecken för byggstart tills den överklagade detaljplanen vann laga kraft. Ärendet bollades fram och tillbaka mellan byggnadsnämnd och länsstyrelse. Byggnadsnämnden godkände avvikelser som överklagades och grannarna vann. Efter detta fortsatte grannarna att överklaga och menade att de nya husen inte passar in i området, men då avslog regeringen.
Men det är få detaljplaner som överklagats i Borås de senaste åren.
– Jag tror det beror på att vi gör ett bra arbete, vi lyssnar, förändrar och tar till oss, säger planchef Tord Lundborg på samhällsbyggnadsförvaltningen. Problemet är att överklaganden tar tid och fördyrar projekten.
Under de 27 år Tord Lundborg jobbat minns han bara ett ärende där de som protesterade fick rätt. Det var i början på 2000-talet när kommunen ville införa bestämmelser för stugområdet vid Västersjön och regeringen sa att det var fel.
Att några projekt skrinlagts i Borås på grund av att en detaljplan överklagats har han inget minne av.
Totalt är det omkring 10 procent av alla överklaganden som görs som ändras i högre instans, berättar Jan Turvall, lektor vid Göteborgs universitet och expert på förvaltningsrätt.
Att det är så få som får rätt när de överklagar detaljplaner menar han beror på att man är noggrann i kommunerna när planerna tas fram. Sannolikheten för att någon som överklagar skall få rätt är därför ganska liten.
– Tjänstemännen är välutbildade och har läst på, menar han.
– Men det är viktigt att människor överklagar, det är en rättighet man har. Problemet blir när människor överutnyttjar att överklaga. Ett annat problem är att det finns ärenden där någon borde ha överklagat men ändå inte gör det, och vi vet att välutbildade överklagar mer än lågutbildade.
Regeringen har i dag ett överklagande från Borås som ännu inte är avgjort. Det är grannar som överklagat Wäst-Byggs bostadsbygge i kvarteret Asplyckan mellan Sparregatan och Arlagatan.
Hur man överklagar
Under arbetet med en detaljplan finns det flera möjligheter att föra fram synpunkter.
Du får ta del av ett programförslag och kan lämna synpunkter till samhällsbyggnadsnämnden.
Synpunkterna har bearbetats och du kan åter tycka till om detaljplanen.
Du kan få ta del av den färdiga detaljplanen. Du kan åter lämna synpunkter men om du sedan skall kunna överklaga måste du lämna synpunkterna skriftligt. Rätt att överklaga har den som är berörd, som närmaste fastighetsägare eller hyresgäst.
När planen antagits av politikerna och du inte är nöjd kan du överklaga till länsstyrelsen och senare till regeringen, mark- och miljödomstolen.
Källa: Borås stad