Annons

Årets varmaste dag

Fredagen var årets hittills varmaste dag – och lördagen blev ännu varmare.
Borås • Publicerad 31 maj 2008
Vid Almenäs badplats var det fullt med soldyrkande boråsare igår. Magdalena Ungaard och Niklas Jansson passade på att svalka sig med ett dopp i vattnet.
Vid Almenäs badplats var det fullt med soldyrkande boråsare igår. Magdalena Ungaard och Niklas Jansson passade på att svalka sig med ett dopp i vattnet.Foto: Anders Robertsson
PUH, VAD HETT! Heli Niivanen och dottern Emilia Nilsson njuter av värmen, men det torra vädret går hårt åt gräsmattan.
PUH, VAD HETT! Heli Niivanen och dottern Emilia Nilsson njuter av värmen, men det torra vädret går hårt åt gräsmattan.Foto: Anders Robertsson

På fredagen var det 26 grader i luften i Rångedala, och i Marsjön visade termometern en vattentemperatur på 21 grader. På lördagen kom temperaturen upp i 28 grader – 30 på en del ställen.

I kombination med torrt väder och knappt en droppe regn på flera veckor, har vattnet börjat tryta i Borås reservoarer. Under torsdagen var vattensituationen bitvis kritisk, och kommunen uppmanade därför alla att vara sparsamma.

Annons

– När vattnet var som lägst i reservoaren var det nere på 20 centimeter, säger Bertil Palmkvist som arbetar vid Borås vattenverk.

På gatukontoret vädjade man till folk att de inte skulle vattna sina gräsmattor och låta bli att fylla sina pooler.

– Det verkar som om boråsarna har lyssnat på oss, och nu har det blivit något bättre, säger Kjell Kihlberg, chef för VA-avdelningen på gatukontoret.

– Men fortsätt att spara på vattnet, fortsätter han. Annars hamnar vi lätt i samma situation igen.

Dåligt tryck i kranen

Vid sin villa i Sandared sitter Heli Niivanen och tittar på sin brunbrända gräsmatta.

– I går var grannen över här och frågade om vi också hade dåligt tryck i kranen, och det hade vi, säger hon.

Hon berättar också att de boende i området nu blivit försiktigare med vattnet.

– Det är ju tråkigt när gräsmattorna ser ut så här, men det är ju bättre det än att vattnet tar slut.

Maj månad brukar vara torr, men det är sällan det är så extremt som det är i år.

Annons

– Det är inte något rekord ännu, men det är ovanligt torrt, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Torrast var det 1946, då det inte kom något regn alls.

– I år hade vi lite regn i början av månaden, men sedan dess har det knappt kommit något alls.

För tidigt att spå sommarvädret

Den fina försommaren i år för tankarna tillbaka till förra årets sommar som började ungefär på samma sätt, men som sedan övergick i regn och kyla.

– Det är för tidigt att säga något om hur årets sommar kommer att bli. Det beror på många olika faktorer, säger Sten Laurin.

Under tiden passar dock boråsarna på att njuta av det varma vädret. Vid glasskiosken i Stadsparken var det kö större delen av dagen.

– Affärerna går väldigt bra just nu, men å andra sidan räcker det med en regnig dag för att jag ska tappa alla kunder, säger Jari Saarela som arbetar i kiosken.

I parken var det kring 12-tiden fullt av lunchlediga boråsare som passade på att få lite färg i ansiktet. På gräsmattan satt Frida Jäverfeldt, Jenny och Anna Helander och åt lite mat innan de skulle till jobbet igen. På frågan om vad det tycker om vädret svarar alla tre:

– Underbart!

26 grader i luften

21 grader i vattnet.

Extrem brandrisk.

Ovanligt torrt i markerna och brist på vatten.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons