Anton, 17, vill ge boråsare hjälp att handla under virusutbrottet: ”Vardagshjältar”

Borås Artikeln publicerades
Anton Karlsson från Borås vill koppla samman frivilliga boråsare med personer som tillhör riskgrupper för att drabbas av coronaviruset.
Foto: Scouterna/Magnus Fröderberg
Anton Karlsson från Borås vill koppla samman frivilliga boråsare med personer som tillhör riskgrupper för att drabbas av coronaviruset.

Anton Karlsson, 17 år från Borås, står bakom Facebookgruppen Coronahjälpen.

– Alla som väljer att ställa upp är mina vardagshjältar.

Vid lunchtid på söndagen har gruppen fått över 1 800 medlemmar.

– Vi har fått bra spridning, framför allt här i Borås. Här har vi mellan 40 och 50 frivilliga som har anmält sig på två dagar, säger Anton Karlsson till BT.

I gruppen kan medlemmarna skriva upp sig som frivilliga och ange i vilken stad som de finns tillgängliga. De kontaktas sedan direkt av de som behöver hjälp med att exempelvis handla mat eller gå ut med hunden.

– Jag funderade själv på hur smart det är att människor som tillhör riskgrupper rör sig ute på stan, när det samtidigt finns folk som kan och vill hjälpa till. Och Facebookgruppen visar att det är fler som tänker så.

– Alla som väljer att ställa upp är mina vardagshjältar.
Anton Karlsson, 17 år från Borås

Har du själv testat hur det kan fungera i praktiken än?

– Jag har inte haft kontakt med någon själv, men mina föräldrar fick en förfrågan. Men när de svarade hade någon annan redan ställt upp – så det är ju bevis på att det fungerar i alla fall. Alla som väljer att ställa upp är mina vardagshjältar.

Det här initiativet bygger ju på att människor hjälper varandra – men hur kan man skydda sig mot att någon utnyttjar systemet?

– Våra ledord i gruppen är respekt och medmänsklighet. Alla i gruppen tar ett personligt ansvar och är det någon som inte sköter sig så blockerar vi den personen direkt.

Anton Karlsson berättar att de har delat ett policydokument i gruppen där det står hur man ska gå tillväga när man exempelvis handlar mat – där ett tips är att använda handsprit innan man lämnar över kassarna.

– Vi unga ser både för- och nackdelarna med sociala medier. Det är därför vi har tydliga gruppregler från början. Vi är ett helt gäng som gör det här tillsammans – det finns många runt om i civilsamhället som vill hjälpa till.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.