Anställd: "Då söker jag nytt jobb"

Entreprenad känns inte bra, tycker Veronica Carlsson och Lisbeth Larsson.
Borås • Publicerad 13 mars 2008
Lisbeth Larsson och Veronica Carlsson arbetar på ett boende på Hässleholmen. De är kritiska till att politikerna nu vill lägga ut en del av verksamheten på entreprenad.
Lisbeth Larsson och Veronica Carlsson arbetar på ett boende på Hässleholmen. De är kritiska till att politikerna nu vill lägga ut en del av verksamheten på entreprenad.Foto: Jan Pettersson

De arbetar på en gruppbostad och är oroliga för hur det blir framöver.

Veronica Carlsson skall gå med i Kommunals demonstration före fullmäktigemötet. Lisbeth Larsson hade gärna gått med, men skall jobba denna kväll.

De kan inte komma på något positivt om deras arbetsplats skulle läggas ut på entreprenad. Tvärtom och de har också träffat oroliga anhöriga.

Snarare tycker Lisbeth Larsson att planerna känns hotfulla.

– Nu jobbar jag hos en stor arbetsgivare med möjlighet att bli omplacerad om jag blir sjuk eller gå vidare om jag är intresserad av det. Med en privat arbetsgivare har jag inte samma möjlighet. Ett företag vill ha vinst, men hur kan man få vinst på människor.

Veronica Carlsson är orolig för vad som händer om ett företag som driver gruppbostad går med förlust. Då finns risk att personalen minskas.

– Det som förgyller de boendes tillvaro hinner man kanske inte med. I dag kan vi vara med och prioritera.

De befarar mindre insyn och fler outbildade timanställda på ett privat boende.

Lisbeth Larsson har arbetat inom handikappomsorgen i 25 år, Veronica Carlsson sedan sju år tillbaka. De tycker att de har en arbetsplats där det fungerar bra. Om deras arbetsplats läggs ut på entreprenad väljer de att sluta.

– Då söker jag nytt jobb, säger Lisbeth Larsson.

Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna, har inte tagit ställning för eller mot entreprenad.

Men när det väl blir diskussioner om entreprenad skall föreningen vara med, det finns det lagligt stöd för, menar Bo-Lennart Andersson, regional ombudsman och med i styrelsen för FUB i Borås.

Att lägga ut boenden på entreprenad är en komplex fråga, menar han och är kluven. Det viktigaste är att det tas fram ett ordentligt upphandlingsunderlag. Han förstår dem som är oroliga men pekar samtidigt på att det finns regler och föreskrifter som måste följas när det gäller handikappomsorgen.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.