Anhållen 16-åring erkänner hotet mot Bodaskolan: "Inte på allvar"

En 16-årig kille som anhölls efter hotet mot Bodaskolan har erkänt att han skrev meddelandet som spreds på internet.
Borås • Publicerad 16 mars 2010
Foto: Jan Pettersson

16-åringen spårades med hjälp av ip-adressen, det unika nummer som varje dator har. I går förmiddag hämtades han av polis i sitt hem och åklagare beslutade anhålla honom som misstänkt för grovt olaga hot.

– Han medger att han skrev meddelandet men säger att det inte var allvarligt menat, uppger Göran Arvidsson på länskriminalen i Borås.

På måndagskvällen dök texten upp på en känd nätsajt. 16-åringen skrev att han skulle ta med spade och hagelgevär till skolan och döda alla han stötte på.

– Vi kunde inte nonchalera hotet. Det fanns ju specifika uppgifter där en viss skola pekades ju och mot bakgrund av vad som hänt i Tyskland och Finland måste vi ta sådant här på allvar, förklarar Göran Arvidsson.

Redan under natten mot i går fick skolan bevakning, samtidigt som polisen började analysera och spåra hotet. Man hade även kontakter med skolledningen.

Spaningarna ledde till att 16-åringen hämtades till polisförhör.

Men då hade redan en piketstyrka med poliser i skyddsvästar kallats till Borås. Dessutom bevakades skolan av ordinarie polis. Skolpersonal, elever, föräldrar och andra var oroliga och rädda.

Konsekvenserna av killens hot på sajten blev en omfattande och dyr insats. Som slukade stora resurser och fick människor att må dåligt.

– Som enskild måste man inse allvaret när man använder nätet som forum. Det som läggs ut sprids blixtsnabbt till jättemånga och är omöjligt att ta tillbaka. Man måste tänka sig för innan man gör så här, anser Göran Arvidsson.

Pojken har varit elev på skolan och riskerar åtal eftersom han har fyllt 15 år och är straffmyndig. Han är inte åtalad eller dömd för brott och bor i ett område med god status.

– I nuläget är hotbilden avvärjd. Men viss bevakning förekommer fortfarande, sade Göran Arvidsson på eftermiddagen.

Sent på tisdagen var pojken fortfarande anhållen.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.