Amputerade kämpar för p-tillstånd
– Jag kommer att kämpa för att varenda amputerad i Borås ska få parkeringstillstånd, säger Eva-Kajsa Stenvall, ordförande i Sjuhärad.
I lagen står det att parkeringstillstånd för rörelsehindrade endast ges till funktionshindrade som har ”väsentliga svårigheter” att förflytta sig.
Det är länsstyrelsen och numera Transportstyrelsen som gör bedömningen när beslut överklagas. Tidigare var Vägverket sista instans och 2005 skärptes praxis. Det är gångförmågan som är avgörande. Den som själv kan gå hundra meter är som regel inte berättigad till ett p-tillstånd.
– En underbensamputerad med en fungerande protes är inte berättigad till parkeringstillstånd, säger Kenneth Holmeros, gatukontoret i Borås. Holmeros drar paralleller till att en dubbelamputerad man var nära att få springa i OS.
– Sedan är i och för sig inte det ena fallet likt det andra, säger han.
Han hänvisar till att Vägverket skärpt hanteringen och vikten av att reglerna ser likadana ut över hela landet.
Följaktligen har man även i Borås blivit hårdare i sina bedömningar.
– Nu kräver vi läkarintyg vid alla ansökningar, säger Pernilla Samuelsson, gatukontoret.
Eva-Kajsa Stenvall från KFA reagerar hårt på att många av medlemmarna blir nekade tillstånd. Hon har nu skrivit till gatunämnden och tagit upp problemet. Stenvall påpekar att amputerade ofta har problem med exempelvis skavsår och blåsor med smärtor som följd.
Gångförmågan beror på situationen, på underlaget och dagsformen.
– Vi är inga paralympiker bara för att vi får protes.
Hon är också mycket kritisk till att ett antal handikapparkeringar tagits bort i centrala Borås.
Ingegerd Linder-Ehrle är handläggare på länsstyrelsen. Hon vittnar om att allt fler rörelsehindrade i Västsverige överklagar indragna parkeringstillstånd.
– I våra bedömningar går vi efter Vägverkets praxis, säger hon.
Hon uppmanar dock personer som drabbats av de hårdare reglerna att fortsätta överklaga.
– Det är på det sättet som en ändring på sikt kan komma till stånd. Nu har Transportstyrelsen tagit över, nu får vi se hur de hanterar frågan.
Så här står det i 13 kapitlet 8 paragrafen om särskilda undantag för rörelsehindrade.
”Ett tillstånd får endast utfärdas till en rörelsehindrad som har ett varaktigt funktionshinder som innebär att han eller hon har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand.”