Allvarlig kritik mot särskolan i Borås
– Beslutet att låta ett barn börja i särskolan får långtgående konsekvenser för det enskilda barnet, därför är det viktigt att utredningarna är kompletta och håller hög kvalitet, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler i ett pressmeddelande.
Skolinspektionen har granskat flera kommuner när det gäller handläggningen inför att elever ska börja i särskola. För Borås del han inspektionen tittat på utredningarna rörande 82 elever som idag går i särskola i kommunen.
Granskningen visar att flertalet av utredningarna har så allvarliga brister att de inte räcker för de bedömningar som kommunen måste göra innan ett barn börjar i särskolan. Skolinspektionen kräver därför att kommunen gör nya utredningar eller kompletterar underlaget samt fattar nya beslut i respektive ärende. Kommunen måste också gå igenom alla sina övriga utredningar om elever som i dag går i särskolan.
Skolinspektionen har också uppmanat kommunen att snarast kontakta de berörda elevernas vårdnadshavare och informera om hur man kommer att agera med anledning av denna kritik.
Senast den 27 januari 2011 ska kommunen redovisa en plan för hur bristerna ska åtgärdas.
Särskolan bidrar till att alla barn ska kunna få en god utbildning. Särskolan är till för barn som har en utvecklingsstörning och inte kan nå upp till kunskapsmålen i den vanliga grundskolan. Barn med autism eller betydande begåvningsmässigt funktionshinder på grund av hjärnskada har också rätt att gå i särskola.
En kommuns beslut om att ta emot ett barn i särskolan får många och långtgående konsekvenser för barnet. Det är därför viktigt att ett sådant beslut grundas på ett ordentligt underlag med pedagogisk utredning, psykologutredning, medicinsk utredning samt social utredning.
Vårdnadshavarna måste också lämna sitt medgivande innan ett barn kan tas emot i särskolan.
Källa: Skolinspektionen