Annons

Allt fler väljer bort mjölken

Laktosintolerans har blivit en trendsjukdom. Många svenskar väljer bort mjölkprodukter - trots att de inte behöver. Vad tycker du om trenden? Diskutera!
Borås • Publicerad 3 februari 2012
Jonas Holström har märkt av hur allt fler kunder under de senaste åren frågar efter laktosfria alternativ.
Jonas Holström har märkt av hur allt fler kunder under de senaste åren frågar efter laktosfria alternativ.Foto: Anton Hedberg

– Magproblem är inte lika med laktosintolerans, säger Christina Friman Olson, enhetschef på dietistmottagningen vid SÄS.

I senaste numret av Läkartidningen konstateras att laktosintolerans är en överdiagnostiserad sjukdom bland svenskarna. Vid dietistmottagningen vid SÄS håller man med. Christina Friman Olsson menar att många med magproblem ställer diagnosen själva - utan att ha varit i kontakt med vården.

Annons

– Magproblem kan ha många orsaker, därför ska man alltid kontakta oss för en ordentlig utredning.

För att upptäcka laktosintolerans används en uteslutningsmetod, där patienten får ta bort mjölkprodukter under en period. Därefter används produkterna igen och läkarna stämmer av reaktionen. Ibland får man dricka en laktoslösning, som bara efter några timmar kan ge magbesvär och visa på överkänslighet.

Men många går inte till sjukvården och får rätt diagnos ställd.

– Vi upplever att utbudet av laktosfria produkter har ökat och även reklamen för dem. Det är trendigt och jag tror vissa påverkas och ser de laktosfria produkterna som en snabb egen lösning, säger Christina Friman Olson.

Irriterad tarm, så kallad IBS (Irritable Bowel Syndrome), är lätt att förväxla med laktosintolerans.

– Tre till fem procent av svenska befolkningen är laktosintoleranta, men desto fler lider av irriterad tarm. Problemet är att symptomen är väldigt lika, säger Christina Friman Olson och förklarar att man därför ska vara försiktig med att utesluta mjölkprodukter i sin dagliga kost.

– Du kan förlora viktiga födoämnen, helt i onödan. Att ta bort mjölkprodukterna kanske lindrar symptomen med huvudproblemet finns kvar.

På dietistmottagningen varnar man föräldrar för att ta bort produkterna från barn och ungdomars kost.

– De växer fortfarande och behöver viktiga näringsämnen, bland annat kalcium för att bygga upp skelettet.

Men det är en snårig djungel av begrepp. Vanligt är att laktosintolerans och mjölkallergi blandas ihop - två egentligen olika tillstånd. Christina Friman Olson förklarar skillnaden.

–Den som är mjölkallergier tål inte själva proteinet och måste helt utesluta laktosprodukter. Laktosintolerant innebär att ha överkänslighet mot mjölksockret laktos.

Erik Mattsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons