Allt fler beroende av nässprej

Nässpray tillhör de mest populära läkemedlen i Sverige, och försäljningen ökar hela tiden. Men sprayen har inte bara goda egenskaper.
Borås • Publicerad 8 september 2012
Foto: 

– Vi behandlar många patienter som har hamnat i ett beroende, säger Lena Hedlund, överläkare vid Öron-, näsa-, halskliniken på Säs.

Ända sedan den glada Iprenmannen dök upp i våra tv-rutor har försäljningen av receptfria läkemedel ökat i Sverige, både sett till volym och pengar.

När det år 2009 dessutom blev tillåtet att sälja läkemedel på andra ställen än Apoteket ökade försäljningen ytterligare.

Näst efter huvudvärkstabletter är nässpray det populäraste receptfria läkemedlet och ser man på topp-tio-listan innehas tre av placeringarna där av olika typer av avsvällande nässpray.

Men precis som alla andra typer av läkemedel finns det biverkningar och vid överanvändning är det lätt att hamna i ett beroende.

– Jag skulle säga att det är relativt vanligt. Vi märkte en stor ökning när man gjorde sprayerna receptfria och det finns ju anledning att tro att ännu fler kommer hamna i ett beroende om försäljningen ökar ytterligare, säger överläkaren Lena Hedlund.

Det som händer vid överanvändning av nässpray är att man får en inflammation i näsan som gör att du får en konstant nästäppa. Mer spray hjälper för stunden, men då försvinner heller inte inflammationen och så är man fast i en ond spiral.

– Det är oerhört jobbigt rent psykiskt för den drabbade. Speciellt nattetid när det blir svårt att sova. Vilket i sin tur kan resultera i att man blir trött på dagen, säger Lena Hedlund.

Enda sättet att bli av med beroendet är att sluta med sprayen och på så sätt låta inflammationen läka ut. Det är dock lättare sagt än gjort.

– Det kan ta några månader och det är knappast något man klarar på egen hand. Man behöver hjälp av andra läkemedel.

De drabbade patienterna behandlas med kortison som spray i första hand. Om inte det hjälper får man ta till både spray och kortison i tablettform under en kortare period.

Lena Hedlund behandlar många patienter som är beroende av nässpray. Hon säger att de flesta vet om att de har ett beroende och att det är därifrån problemen kommer, men att de tycker att det är lite pinsamt att erkänna det.

– De söker aldrig hjälp på grund av sitt beroende, utan ofta får de en remiss hit på grund av nästäppa. Sedan får man fråga lite försiktigt om de använder mycket nässpray.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.