"Alla tror att de behandlar pojkar och flickor lika"

Genuspedagogen Anita Spjuth tar tag i jämställdheten i skolan.
Borås • Publicerad 10 mars 2008
Genuspedagogen Anita Spjuth omgiven av barn.
Genuspedagogen Anita Spjuth omgiven av barn.Foto: Jan Pettersson

Anita Spjuth har länge velat få igång jämställdhetsarbetet i Borås förskolor och skolor.

I fredags var hennes första dag som genuspedagog på Götaskolan.

Vanligtvis jobbar Anita Spjuth som fritidspedagog på Götaskolans fritids och i de lägre årskurserna. Men från och med den första mars ägnar hon fredagarna helt åt jämställdhetsarbete, främst på Götaskolan och förskolorna på Lorensbergsgården och Götagården. Anita Spjuth är säker på att mycket behöver göras.

Forskning talar för

– All forskning som finns visar att det behövs. Alla tror att de behandlar flickor och pojkar lika, men det har visat sig gång på gång att så inte är fallet.

Efter att ha läst en kurs i genusvetenskap vid Göteborgs universitet fick Agneta Spjuth i uppdrag att utveckla jämställdhetsarbetet på Götaskolan.

Först ska hon utbilda personalen och sedan ska de observera hur verkligheten ser ut bland barnen. Det krävs en medvetenhet för att se hur flickor och pojkar bemöts och kunskap för att kunna hantera problemen.

Ta mer plats

Till exempel behöver flickor ofta lära sig att ta plats mer, medan pojkarna behöver träna på att kommunicera och ta hänsyn.

Anita Spjuth har som fullmäktigeledamot för vänsterpartiet i Borås propagerat för mer jämställdhetsarbete i skolorna.

– Hur mycket som görs är upp till varje skola i dag. Men det här är inget frivilligt arbete, det står klart och tydligt i läroplanerna att vi ska arbeta för jämställdhet. Det skulle behövas en jämställdhetssamordnare som ser till att det händer något i hela kommunen, säger hon.

Christina Josefsson, samordnare för skola och barnomsorg i Borås kommun, anser att den idén är intressant.

Politisk fråga

– Det vore säkert en hjälp på vägen, men det är en politisk fråga.

Alla kommundelar har fått information om de tre genuspedagoger som i dag finns tillgängliga. Men fram tills nyligen har gensvaret varit svagt.

– För många rektorer kommer många andra viktiga frågor i vägen för jämställdhetsarbetet, säger Christina Josefsson.

Jämställdhet i läroplanen

Följande står i läroplanerna för skolan och förskolan:

”Skolan skall aktivt och medvetet främja kvinnors och mäns lika rätt och möjligheter. Det sätt på vilket flickor och pojkar bemöts och bedöms i skolan och de krav och förväntningar som ställs på dem bidrar till att forma deras uppfattningar om vad som är kvinnligt och manligt. Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster."

Emma Casserlöv
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.