GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Akutåtgärd för att lösa orättvist p-kaos

Parkeringssituationen i Borås har blivit ohållbar. Endast de som är tidigast ute får en plats i centrum. Det här vill Borås Parkerings AB ändra på och inför nya regler. ”Det är inte rättvist att bara morgonpigga får parkera centralt”, säger bolagets vd.
Borås • Publicerad 1 april 2018
Målet ät att få upp de nya skyltarna redan efter påsk. ”Vi vill sjösätta det här så fort som möjligt”, säger Birgitta Neugebauer.
Målet ät att få upp de nya skyltarna redan efter påsk. ”Vi vill sjösätta det här så fort som möjligt”, säger Birgitta Neugebauer.Foto: Jan Pettersson

På de flesta stora parkeringar i centrum är trycket hårt och det gäller att var tidigt ute för att få en parkering. Det här tycker Borås Parkerings AB är djupt orättvist och kommer inom kort att införa nya regler.

– Vi har tittat på ett flertal olika lösningar, nu tror vi oss ha hittat ett sätt, säger Birgitta Neugebauer, vd på Borås Parkerings AB.

Lösningen är lika enkel som genial.

”Sjösätta så fort som möjligt.”

För att få bukt med problemet kommer bilister med udda slutsiffra på registreringsskylten endast att få nyttja centrala parkeringar under jämna veckor. Bilar med jämn slutsiffra på registreringsskylten kommer att tillåtas parkera udda veckor.

Så här kommer skyltarna att se ut som talar om vilka regler som gäller.
Så här kommer skyltarna att se ut som talar om vilka regler som gäller.

Redan efter påsk kommer de nya skyltarna att sättas upp, först på prov under våren där trycket är som störst och det handlar om de fem största parkeringarna i centrum.

– Vi vill sjösätta det här så fort som möjligt, säger Birgitta Neugebauer.

Visar det sig att vårens testperiod slår väl ut kommer de nya reglerna att permanentas från och med i höst. Utan att lova något så tror parkeringsbolagets vd att den här typen av regler kan komma att införas på andra parkeringar runt om i Borås också.

”Till slut blev vi tvingade att ta saken i egna händer.”

Neugebauer öppnar också för andra lösningar som till exempel att göra tvärtom på vissa parkeringar, det vill säga att bilar med udda slutsiffra på registreringsskylten bara får parkera udda veckor och vice versa.

– Bara för att man kommer senare till jobbet eller försover sig någon morgon ska man ju inte utestängas från att parkera centralt, säger hon.

Inledningsvis anlitade det kommunala bolaget en extern parkeringskonsult, P-Nisses AB, för att lösa problemet, men konsultens förslag förkastades eftersom de ansågs för krångliga och att skyltarna skulle bli för otydliga.

– Till slut blev vi tvingade att ta saken i egna händer, säger Birgitta Neugebauer.

”Vi har tittat på ett flertal olika lösningar, nu tror vi oss ha hittat ett sätt”, säger Birgitta Neugebauer, vd på Borås Parkerings AB.
”Vi har tittat på ett flertal olika lösningar, nu tror vi oss ha hittat ett sätt”, säger Birgitta Neugebauer, vd på Borås Parkerings AB.Foto: Jan Pettersson
Håkan RosenqvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.