Åklagaren yrkar på 15 års fängelse

Åklagaren yrkar på 15 års fängelse för mord, försvaret vill ha det till grov misshandel och tre till fem års fängelse.Läs liverapporteringen från rättegången.
Borås • Publicerad 26 september 2013
Foto: 

Den 10 oktober faller domen mot 32-åringen som misshandlade en 22-åring till döds i ett parkeringshus.

Under gårdagens slutplädering målade åklagare Daniel Edsbagge upp en bild av gärningsmannen som aggressiv och med svängigt humör, och att misshandeln som ledde till 22-åringens död inte kan ses på något annat sätt än att 32-åringen haft som avsikt att beröva offret livet.

– Våldet har varit massivt och koncentrerat mot huvudet. Då måste personen som utfört misshandeln ha förstått att det kunde leda till offrets död, säger Edsbagge.

Men 32-åringens försvarsadvokat håller inte med, och menar att åklagaren saknar tillräcklig bevisning för att kunna slå fast att det rör sig om uppsåt att döda.

Försvaret hävdade i sin slutplädering att 32-åringen läst om att 22-åringen påträffats död i tidningen först dryga dygnet efter händelsen, blivit mycket chockad och därefter fattat beslutet att överlämna sig själv till polisen.

– Det kan nog vara så att han ångrat det här efter en tid och då överlämnat sig själv till polisen. Men det vi ska bedöma är ju hur han tänkte då, vid det här tillfället, under påverkan av droger och alkohol, säger Edsbagge.

Under gårdagen hördes även rättsläkaren som berättade om obduceringen av 22-åringen, och om ett kraftigt våld koncentrerat mot huvudet. Hon fick frågan av åklagaren om det hade räckt med en eller två sparkar för att åsamka 22-åringen de skador som han senare dog av.

– Nej, vi pratar om ett kraftigt, upprepat våld. Det handlar inte om en spark, svarade rättsläkaren.

Åklagaren yrkar på 15-15,5 års fängelse för "direkt uppsåt att döda" medan försvaret vill ha det till grov misshandel och vållande till annans död, med en straffskala på tre till fem års fängelse.

Dom meddelas 10 oktober och fram tills dess kommer 32-åringen att vara fortsatt frihetsberövad i häktet.

Direkt från mordrättegången

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.