Åklagaren överklagar i Sparsörs- målet – kräver strängare straff

Även åklagaren överklagar domen för Sparsörsdådet och han tänker kräva fyra års sluten ungdomsvård för den morddömde 17-åringen.
Borås • Publicerad 11 december 2009

Pojken som fick tre års sluten ungdomsvård för mord och grov våldtäkt på Malin i Sparsör överklagade tidigare i veckan. Han vill istället bli dömd för grov misshandel och vållande till annans död och ha kortare straff.

Under rättegången i Borås tingsrätt krävde vice chefsåklagare Daniel Edsbagge fyra år, vilket är maxstraff för sluten ungdomsvård.

Och åklagaren står fast vid detta:

– Ja, jag kommer att överklaga och yrka att påföljden skärps till fyra år, säger Daniel Edsbagge.

I november dömdes 17-åringen av Borås tingsrätt, som inte ansåg det bevisat att avsikten var att döda Malin. Men han var likgiltig för att flickan kunde dö om hon lämnades svårt misshandlad i en bäck och därför menade domstolen att det fanns så kallat likgiltighetsuppsåt.

Pojkens försvarsadvokat ansåg att det inte fanns någon form av uppsåt. Han tyckte inte att 17-åringen skulle dömas för våldtäkt, för han trodde att Malin redan var död då han försökte ha sex med henne.

Enligt reglerna ska hovrätten ta upp målet inom åtta veckor efter domen i tingsrätten då den dömde är så ung. Det innebär rättegång senast i slutet av januari.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.