Annons

Åklagaren om mordet: "Flickan levde när hon hamnade i vattnet"

– Jag sparkade på hennes huvud och slog det. Så tog jag och släpade iväg henne så att ingen skulle se mig.
17-åringen som åtalas för mord och grov våldtäkt i Sparsör ger i polisförhören sin version av händelsen.
Borås • Publicerad 4 november 2009

16-åriga Malin släpades efter dådet till en bäck, där hon lades med ansiktet under vattnet. Dödsorsaken var drunkning och kvävning, enligt åtalet som lämnades till tingsrätten i dag.

– Flickan levde när hon hamnade i vattnet. Men hon drunknade och kvävdes när löv, sand, lera och skräp täppte till hennes luftvägar, sa vice chefsåklagare Daniel Edsbagge vid en presskonferens på eftermiddagen i dag.

Annons

Han rubricerar våldtäkten som grov och anser att pojken hade för avsikt att döda flickan. Han pekar på att hon utsattes för mycket kraftigt våld, slängdes i bäcken med ansiktet nedåt och att pojken efteråt försökte dölja kroppen med grenar.

– Man behöver inte vara alltför begåvad för att inse att det leder till döden, sa åklagaren.

Pojken har endast erkänt grov misshandel och vållande till annans död och har fortfarande den inställningen.

Daniel Edsbagge skriver i sitt åtal att 17-åringen flera gånger sparkade och slog mot flickans ansikte och huvud så att hon blev medvetslös.

Sedan slet han av flickan kläder och förgrep sig sexuellt mot henne. Slutligen släpades hon till bäcken, där hon lämnades.

I förhör ger pojken sin bild av vad som hände vid busshållplatsen, den där natten i augusti:

– Hon sa något tyket så jag blev arg. Då smällde jag till henne på käften och då ramlade hon ihop och frågade vad jag höll på med.

– Jag ville att hon skulle få minneslucka. Jag tänkte att jag måste få henne att glömma att jag slagit henne, så jag tog och sparkade på hennes huvud och slog det. Så tog jag och släpade upp henne vid sidan så att ingen skulle se mig.

– Hon var helt lealös, jag hörde inga ljud eller andetag. Jag fick panik och fattade inte vad jag skulle göra, så jag tog och började slita av henne kläderna. Jag tänkte elda upp dom och ta bort mitt DNA.

Men när pojken fått kläderna av den medvetslösa flickan fick han för sig att ha sex med henne. Han påstår själv att han snabbt slutade när han kom på vad han höll på med.

Annons

Istället försökte han dölja dådet:

– Jag drog och släpade henne mot bäcken och pötte i henne och täckte med grenar och så. Så kollade jag hur stället såg ut och sen gick jag hem.

Pojken och flickan hade tillsammans med många andra unga varit på fest den kvällen. Han har både i polisförhör och i en socialutredning sagt att han inte brukar använda narkotika. Men nu åtalas han även för ringa narkotikabrott, eftersom rester av hasch fanns i hans urin.

Enligt åtalet använde han narkotika någon dag innan dådet.

Vittnen har berättat att pojken var ganska full på festen. Den dagen hade han och några kompisar köpt Smirnoff av en langare i Knalleland och han skulle ha en helflaska vodka för egen del.

Inte i ett enda av alla förhör som hållits med pojken ger han någon annan förklaring än att hon råkade säga något som gjorde honom arg.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons