Annons

Åklagaren om mordet: "Flickan levde när hon hamnade i vattnet"

16-åriga Malin levde när hon dumpades i en bäck efter att ha blivit svårt misshandlad och våldtagen i Sparsör.
Borås • Publicerad 4 november 2009
16-åriga Malin hittades vid bäcken. I bakgrunden går stigen mot busshållplatsen och där finns också platsen för våldsdådet.
16-åriga Malin hittades vid bäcken. I bakgrunden går stigen mot busshållplatsen och där finns också platsen för våldsdådet.Foto: Jan Pettersson.
Hans Kinander från länskriminalen och vice chefsåklagare Daniel Edsbagge på presskonferensen om mordet i Sparsör.
Hans Kinander från länskriminalen och vice chefsåklagare Daniel Edsbagge på presskonferensen om mordet i Sparsör.Foto: Lars-Åke Green

– Så mycket allvarligare brott än så här kan man inte begå, sa vice chefsåklagare Daniel Edsbagge när han på onsdagen åtalade en 17-åring för mord, grov våldtäkt och ringa narkotikabrott.

Den enda förklaringen pojken gett är att flickan sa något som gjorde honom arg. Sedan fortsatte han att sparka och slå för att hon skulle glömma smällen.

Annons

16-åriga Malin släpades efter dådet till en bäck, där hon lades med ansiktet under vattnet. Flickan levde när hon hamnade i vattnet. Men hon drunknade och kvävdes då löv, sand, lera och skräp täppte till luftvägarna.

När Malin var medvetslös efter misshandeln utsattes hon för våldtäkt och Daniel Edsbagge anser att den ska rubriceras som grov:

– Min uppfattning är att 17-åringen var likgiltig för om hon levde då han genomförde våldtäkten.

Han menar att pojken hade för avsikt att döda flickan. Han pekar på att hon utsattes för mycket kraftigt våld, slängdes i bäcken med ansiktet nedåt och att pojken efteråt försökte dölja kroppen med grenar.?

– Man behöver inte vara alltför begåvad för att inse att det leder till döden.

Pojken har endast erkänt grov misshandel och vållande till annans död och har fortfarande den inställningen.

Daniel Edsbagge skriver i åtalet att 17-åringen flera gånger sparkade och slog mot flickans ansikte och huvud så att hon blev medvetslös.

Sedan slet han av flickan kläder och förgrep sig sexuellt mot henne. Slutligen släpades hon till bäcken, där hon lämnades.

I förhör ger pojken sin bild av vad som hände vid busshållplatsen, den där natten i augusti: ?

– Hon sa något tyket så jag blev arg. Då smällde jag till henne på käften och då ramlade hon ihop och frågade vad jag höll på med.

Annons

– Jag ville att hon skulle få minneslucka. Jag tänkte att jag måste få henne att glömma att jag slagit henne, så jag tog och sparkade på hennes huvud och slog det.

– Hon var helt lealös, jag hörde inga ljud eller andetag. Jag fick panik och fattade inte vad jag skulle göra, så jag tog och började slita av henne kläderna. Jag tänkte elda upp dom och ta bort mitt DNA.

Men när pojken fått kläderna av den medvetslösa flickan fick han för sig att ha sex med henne. Han påstår själv att han snabbt slutade när han kom på vad han höll på med.

I stället försökte han dölja dådet:

– Jag drog och släpade henne mot bäcken och pötte i henne och täckte med grenar och så. Så kollade jag hur stället såg ut och sen gick jag hem.

Pojken och flickan hade tillsammans med många andra unga varit på fest. Han har sagt att han inte brukar använda narkotika. Men nu åtalas han även för ringa narkotikabrott, eftersom spår av hasch fanns i hans urin.

Enligt åtalet använde han narkotika någon dag innan dådet.

Vittnen har berättat att pojken var ganska full på festen. Den dagen hade han och några kompisar köpt Smirnoff av en langare i Knalleland och han skulle ha en helflaska vodka för egen del.

Inte i ett enda av alla förhör ger pojken någon annan förklaring än att flickan råkade säga något som gjorde honom arg.

– Jag har läst om pojkens bakgrund, men inte funnit några indikationer på att det skulle kunna gå så här. Detta var omöjligt att förutsäga både för socialförvaltning och föräldrar, säger hans försvarsadvokat Stefan Risö.

– Han mår allt sämre och jag tror vidden av händelsen börjar sjunka in i honom nu. För egen del tycker jag detta är en oerhört tragiskt händelse där allt gått så fel som det bara kan gå. Det är en stor tragedi för alla inblandade, anser Stefan Risö.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons