Annons

Åklagaren kräver fem års fängelse för boråsare i stor bolagshärva

Åklagaren kräver minst fem års fängelse för en 65-årig boråsare som pekas ut som huvudman i en stor härva med bolagsplundring.
Borås • Publicerad 8 maj 2008
Vice chefsåklagare Ove Jäverfelt skakade hand med 65-åringen då rättegången började i vintras. Nu kräver han långt fängelsestraff för mannen.
Vice chefsåklagare Ove Jäverfelt skakade hand med 65-åringen då rättegången började i vintras. Nu kräver han långt fängelsestraff för mannen.Foto: Lennart Magnusson/BT Arkiv

Höll han på med seriösa affärer eller var det planerad brottslighet?

Den frågan ställde vice chefsåklagare Ove Jäverfelt när han höll sin slutplädering i jätterättegången mot 65-åringen och sex andra män som pågått sedan slutet av januari.

Annons

– Svaret är att han och andra har planerat denna brottslighet. Det handlar inte om seriös hantering, fortsatte åklagaren.

Han pekade ut boråsaren och en man från Halland som hjärnor bakom denna kriminalitet.

65-åringen från Borås förnekade via sina två försvarare allt:

Han plundrade inte bolag på vinstmedel, utan de fick andra värden i stället. Han var inte ansvarig för bolag där skattebrott misstänks. Men skulle rätten finna att han var ansvarig så var det inte brott utan dåliga affärer.

BT har tidigare berättat om rättegången som pågått i en konferenssal på Militärpalatset sedan i vintras. Sju män är åtalade för olika ekobrott.

Enligt åtalet plundrades bolag på över 100 miljoner kronor och den 65-årige boråsaren misstänks ha blåst staten på kanske 25 miljoner kronor i skatt.

Rättegången har pågått under 40 dagar, utspridda från januari till nu i dag.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att en förhandling hållit på så länge. Det längsta jag varit med om tidigare är sex veckor, säger Ove Jäverfelt.

Han, försvararna och de åtalade verkar lättade över att det nu är över.

Den kände advokaten Hans Strandberg, som försvarar 65-åringen från Borås, passade i sin plädering på att tacka åklagaren för god match.

Annons

Åtalet handlar främst om 30 så kallade skalbolag, med innestående vinster på över 100 miljoner kronor som borde ha beskattats. Men staten gick miste om skatt när bolagen tömdes på tillgångar. Vinster trollades bort med hjälp av påhittade förlustaffärer, underskott och bokföring som inte visade hur det egentligen stod till.

Det är åklagarens uppfattning, fast den åtalade 65-åringen hävdar att affärerna var helt lagliga.

Officiellt skilde sig mannen för många år sedan och utvandrade till Belgien. Men han fortsatte att vara synlig i Borås.

Han och exhustrun jobbade ihop på samma kontor i Borås och greps här under utredningens inledningsfas.

? 65-åringen är åtalad för grova skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer. Han nekar till allt. ”Man måste ha en idé. Det gäller att tjäna pengar”, har han sagt.

? En man i 70-årsåldern från Halland åtalas för grova skattebrott, grovt bokföringsbrott och grov oredlighet mot borgenärer.

? Fem andra män åtalas för olika ekobrott.

Förutom fängelse kräver åklagaren tio års näringsförbud för boråsaren. Dom meddelas den 1 juli.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons