Åklagaren efter tillslaget: Boråsaren skötte den illegala fildelningen

En boråsare och en man från Växjö satt i går anhållna efter tillslag mot misstänkt fildelning i nätverket tti.nu, men åklagaren anser att även andra är inblandade.
Borås • Publicerad 16 november 2011

Boråsaren tros vara den som skötte driften av sajten och det kan ha pågått i några år fram till nu.

– Men man kan säga att det var en grupp som arbetade tillsammans med detta. Nu fortsätter utredningen och sedan får vi se om det går att leda i bevis att andra gjort något olagligt, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad till BT.

På tisdagsmorgonen slog polisen till mot två män i Borås och Växjö, båda i 25-årsåldern. I Växjö beslagtogs tre servrar som misstänks innehålla sajtens hemsida, databas, med mera.

Båda förnekade brott och släpptes strax efter lunch, men Fredrik Ingblad uppger att de medgett vissa omständigheter. Enligt honom var det boråsaren som svarade för driften, som skötte sajten.

– Man har använt ungefär samma teknik som Pirate Bay. Man hade åtminstone 25 000 användare som fick tillgång till minst lika många upphovsrättsskyddade verk. Så det handlar om ett mycket stort intrång i skyddat material, det är en förhållandevis stor sida.

Nu fortsätter utredningen, bland annat med genomgång och analyser av beslagtagna servrar.

– Det arbetet kommer att ta tid, säger Fredrik Ingblad.

Utredningen startade sedan Svenska antipiratbyrån i början av året gjorde en anmälan.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.