Åke Röjland red ut stormen

Ordföranden i Djurens vänner i Borås, Åke Röjland, red ut stormen och blev omvald när föreningen höll sitt årsmöte på söndagen.
Borås • Publicerad 31 mars 2008
Åke Röjland tog sig igenom det minst sagt stormiga årsmötet och majoriteten av årsmötesdeltagarna ville åter ha honom som ordförande.
Åke Röjland tog sig igenom det minst sagt stormiga årsmötet och majoriteten av årsmötesdeltagarna ville åter ha honom som ordförande.Foto: Bengt Lagerstedt

Över 200 medlemmar trängdes för att komma in på mötet. Tio gånger fler än normalt för årsmötena.

Det har det senaste året stormat i Djurens vänner och kring Åke Röjland i synnerhet.

En polisanmälning från en grupp medlemmar för bland annat ekonomiska oegentligheter samt djurplågeri är några inslag. Något som några kritiker menat gett dålig PR för föreningen.

Redan innan årsmötet var det oroligt då det gått ut så kallade röstningsfullmakter. Dessa gick ut på att man skulle lägga sin röst på valberedningens förslag, det vill säga Åke Röjland, något som kritikerna tänkte ta strid emot.

På plats fanns också en vakt rekvirerad av Åke Röjland för att hålla ordning.

Trött på turbulens

Lena Johannisson är en ung medlem som tröttnat på turbulensen i föreningen.

– Det kanske vore bra med friskt blod och större erfarenhet. Man borde sätta punkt och gå vidare.

Ingela Ceder och Karin Johnsén tillhör den grupp kritiker som vill ha en ny styrelse. De anser att förtroendet för den nuvarande är förbrukat och hoppades att det skulle finnas en majoritet när det nu var så många medlemmar där.

Mötesordförande Christer Rönn, fd kommundelschef i Viskafors, fick jobba hårt i fyra timmar med att hålla styr på mötet som stundtals hettade till rejält med hårda ord och beskyllningar.

Medlemmen och tillika advokaten Sven Grönberg läste till och med högt ur lagen för årsmötet och förklarade att alla beskyllningar utan stöd i en dom var att anse som grovt förtal.

De inlämnade fullmakterna cirka 300 stycken blev en het potatis. Där stod det klart att majoriteten på mötet inte delade opponenternas åsikt om Åke Röjland. De var giltiga.

Två revisorer

Men de visade sig vara ointressanta eftersom också majoriteten av de som samlats på årsmötet stödde Åke Röjland i besluten.

Nu ska det bli bättre inom föreningen.

Två revisorer valdes som ska se till att det blir en rakare kommunikation när det gäller ekonomiska frågor inom föreningen.

– Tidigare har man ju talat om och till varandra via massmedia, säger Christer Rönn en av de valda revisorerna.

– En väntad utgång av årsmötet, tyckte Åke Röjland.

Vad kritikerna tänker göra nu är oklart. Men att man lämnar Djurens vänner för en annan förening är inte uteslutet.

Anders Wasén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.