"Afrika kan ha svaret till hållbar utveckling"

Kan kunskapen om att leva i resurssnåla miljöer bli nyckeln till Afrikas utveckling?
Borås • Publicerad 20 oktober 2008
Maria Nyström kom till Houston för att delta i en konferens om att leva i en extrem miljö. Dagarna innan hade en orkan slagit ut el, telefoner och vatten.
Maria Nyström kom till Houston för att delta i en konferens om att leva i en extrem miljö. Dagarna innan hade en orkan slagit ut el, telefoner och vatten.Foto: Tomas Karlsson

Den amerikanska rymdflygstyrelsen (Nasa) är intresserad av att lära sig. I Kenya finns forskare som vill lära av Nasas smarta teknik.

I veckan som gick besökte Maria Nyström textilhögskolan i Borås. I många år har hon arbetat med hållbar utveckling, först i Tanzania, nu i grannlandet Kenya. Hennes område är design för hållbar utveckling och Boråsbesöket skedde tillsammans med en grupp från Nairobis universitet och Maseno universitetet i Kisumo

– Området vid Vikoriasjön håller på att blir Östafrikas huvudstad. Städerna kriing sjön ökar explosionsartat. Det skapar stora problem och där finns ingen bra utbildning.

Slagits ut

Kisumo var textilstaden i Kenya, men tillverkningen har nästan helt slagits ut framför allt på grund av alla skänkta kläder som har skickats till landet.

Och som har sålts där billigare än den inhemska produktionen.

– Nu försöker man få igång en utveckling av hantverk och småindustrier.

När tillverkningen och det traditionella sättet att klä sig försvinner, då försvinner också kulturen. Att utveckla hantverk och småindustri kan vara ett sätt att bevara kulturen.

Nasas intresse handlar om att lära sig smart ekologi av resurssnåla kulturer i extrema miljöer. Det afrikanska vardagslivet är för flertalet icketekniskt.

– Nasa vill lära sig av Afrika och vi vill lära oss av Nasas smarta teknik, hur man hanterar resurser smart.

Orkan

Maria Nyström besökte nyligen Houston. Av en tillfällighet kom hon efter en orkan som hade slagit ut staden med ett par miljoner invånare.

Hon kom med anledning av konferensen Design for extreme enviroment.

– Tre dagar senare skulle studenterna komma. Folk hade inget vatten. Det fanns ingen el. Mobiltelefonerna fungerade inte. Jag trodde ine det var sant. Och det värsta är att nu bygger man upp Houston på samma sätt. Ska vi utbilda våra studenter att hålla på så?

Besviken

Frågan är retorisk, men hon är besviken på den traditionella byggsektorn som inte lyssnar.

– Vårt mänskliga behov är mycket generellt, att överleva.

Vid University of Houston, Texas forskar man bland annat om hur ”risk management” kan användas på jorden och hur hållbaka system framför allt är kopplade till attityder.

Optimist

Hon är optimist när hon möter studenerna.

– Inget är för litet för att utforska inom design för en hållbar utveckling. Design är att gestalta en tanke.

Till och med det traditionella forskarsamhället har svårt att förstå forskningen om hållbar uveckling bland annat inom morgondagens hem som är en sektorforskning vid universitet i Nairobi. Det rör sig om verklighetsstudier som testas i full skala.

Forskningen i Nairobi ska flytta till Kisumo.

– Det är för mycket brus i Nairobi. Staden har 4,5–5 miljoner invånare och största delen bor i slummen. det är helt enkelt svårt att jobba där. Kisumo är mer som Göteborg, ett är mer som slumbyar. Det är lättare att komma in där.

Dit tas studenter från Chalmers i Göteborg och från Nairobi för att arbeta tillsammans med studenter vid Kisumos universitet.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.