Annons

Affärsplanen mellan PEAB och AB Bostäder stoppas: "Har diskuterat"

Det tvivelaktiga affärsupplägget mellan Peab och kommunala AB Bostäder i Regementsstaden stoppas.
Borås • Publicerad 17 januari 2015
BT har tidigare skrivit om affärsupplägget mellan PEAB och Kommunala AB bostäder kan stoppas (här en artikel från 16 maj 2014). Nu har det skett.
BT har tidigare skrivit om affärsupplägget mellan PEAB och Kommunala AB bostäder kan stoppas (här en artikel från 16 maj 2014). Nu har det skett.Foto: 
Foto: Anders Robertsson

Byggbolaget kan tvingas släppa 100-miljonersprojektet till en konkurrent och sälja marken till AB Bostäder.

BT avslöjade i maj 2014 att parternas planerade samarbete i Regementsstaden var ytterst tveksamt juridiskt sett. Peab, som äger marken, skulle bygga flera 100 lägenheter. I nästa steg skulle AB Bostäder överta ägande och drift av lägenheterna.

Annons

Problemet är att kommunala bolag inte får gynna ett handplockat företag på detta sätt. Uppdrag måste konkurrensutsättas enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

AB Bostäders styrelse gav klartecken till fortsatta diskussioner trots att deras jurister konstaterade att upplägget låg i gråzonen, och Konkurrensverket tilldömde Haninge Bostäder vite på 100 miljoner för en liknande uppgörelse. Parterna undertecknade, tillsammans med HSB, en avsiktsförklaring att bilda ett konsortium för att utveckla den nya stadsdelen Regementsstaden.

– Det enda vi kom överens om var att tillsammans titta på vilka förutsättningar det finns att bebygga området. Det kan finnas hur många olika vägar som helst att gå fram, säger AB Bostäders vd Sven Liljegren i dag.

Bostadsbolagets ledning har nu kommit fram till att LOU sätter stopp för det först tänkta upplägget.

– Vi kan inte reservera byggnation till Peab. Om vi ska vara med på regementsområdet så får vi handla upp med konkurrens, säger vd Sven Liljegren.

Peab kan ändå få uppdraget i slutändan genom att lämna lägst anbud. Om företaget förlorar upphandlingen kan lösningen bli att AB Bostäder köper marken där hyresrätterna byggs.

– Vi har diskuterat att konsortiet kan bli ägare till marken, säger Sven Liljegren.

Peab är ett privat företag och omfattas inte av LOU. Intresset att involvera AB Bostäder i utvecklingen av Regementsstaden kvarstår trots att det första upplägget spricker.

– Vi valde ett lag som vi anser är det bästa för området. AB Bostäder och HSB är tunga aktörer i Borås och vi tror att vi kan hitta lösningar som passar alla, säger Pehr-Olof Olofsson som är regionchef för Peabs bostadsutveckling.

Han vill inte spekulera i media hur samarbetet skulle kunna se ut.

Annons

Olofsson påpekar att det kommer att dröja innan det blir skarpt läge eftersom Borås stad inte godkänner nya detaljplaner innan utredningen om Götalandsbanans dragning blir klar (tidigast 2016).

Skulle det inte kännas konstigt om ni inte får bygga själva, och tvingas lägga ut byggjobbet på någon annan?

– Jo, det är klart det gör, men det är den världen vi lever i. När vi köpte marken så fanns det en ambition att vi skulle bygga det mesta själva, men det är inte ovanligt att man säljer en del och så bygger någon annan där.

Peab uppförde kvarteret Solrosen (107 hyresrätter) åt AB Bostäder utan konkurrensutsättning. Upplägget godkändes av kommunfullmäktige 2010. Nuförtiden gäller en striktare tolkning av LOU.

Hannele Parviainen
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons