Advokat kritisk till utvisning

Advokat Fredrik Almer är upprörd över att myndigheterna inte tagit hänsyn till familjens skäl att stanna i Sverige.
Borås • Publicerad 17 oktober 2014
Foto: Anton Hedberg

Familjen har inte ens vågat berätta för sonen att utvisningshotet åter hänger över dem.

– Han blir så ledsen, är pappans motivering.

Efter mordförsöket på den då 12-årige sonen levde familjen länge i skräck. När Migrationsverket på nytt prövade deras sak fick familjen en slags frist. Efter utvisningsbeskedet ökar oron igen.

– Nu blir det jobbigt att vänta, säger pappan trött.

Beskedet att familjen inte får stanna i Sverige kommenterar han så här:

– De sa så från början. De säger samma sak igen.

Pappan beskriver att hans pojke är rädd. Familjen har ännu inte fått några besked från polisen när det gäller vad som hänt i utredningen av mordförsöket. Ärendet är dock överlämnat till internationella åklagarkammaren.

Familjens advokat Fredrik Almer är upprörd över beskedet från Migrationsverket. Han menar att det finns övertygade bevisning om att det tidigare beslutet togs på fel grunder och hade fel fokus.

– Jag tycker inte att Migrationsverket gick på djupet när de bedömde den blodsfejd som var åberopad eller möjligheten till internt skydd av rättsvårdande myndigheter i Albanien. Och Migrationsdomstolen har faktiskt i analoga ärenden funnit att rättsvårdande myndigheter inte har möjlighet att bereda personer skydd som är involverade i blodsfejder.

Advokaten åberopade också att myndigheterna skulle ta särskild hänsyn till att ett barn drabbats så hårt.

– Det är märkligt att de inte verkar ha gjort någon ny tolkning av lagrummet trots att det har ändrats. Förut var det synnerligen ömmande omständigheter, nu är det särskilt ömmande omständigheter. Det var just det att barnens fokus skulle ges större plats. Antingen för att de befunnit sig i Sverige under lång tid eller att det inträffat händelser under tiden som gör att de inte kan tvingas återvända. Migrationsverket har bara konstaterat att det finns bra sjukvård i Albanien.

Beslutet att familjen inte får stanna i Sverige kommer nu att överklagas.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.