5 parkeringar ska räcka till 5 900 motorcyklar i Borås

Trots att antalet motorcyklar mer än fördubblats i Borås på bara ett år har parkeringsplatserna inte blivit fler.
Borås • Publicerad 6 juli 2008
Mc-förare Gunnar Helin från Sandared hade tur och fick den sista platsen på parkeringen på Torggatan. Han tycker att det är dåligt att det inte finns fler platser, men tillägger att han själv inte haft några större problem med att hitta någonstans att stå.
Mc-förare Gunnar Helin från Sandared hade tur och fick den sista platsen på parkeringen på Torggatan. Han tycker att det är dåligt att det inte finns fler platser, men tillägger att han själv inte haft några större problem med att hitta någonstans att stå.Foto: Anders Robertsson

– Vi har tryckt på hos gatukontoret i flera år för att få fler platser, både vakter från Parkeringsbolaget och allmänheten, säger Pia Ketonen, arbetsledare vid Borås stads parkeringsbolag.

Men trots det har gatukontoret inga planer på att skapa fler platser. Ringer man till gatukontoret nämner personalen själva bara två parkeringar.

– De parkeringar som finns har vi haft i många år. Det har kommit önskemål om fler, men på väldigt centrala lägen och där har vi inte kunnat göra några. Vi tycker att det kommer i konflikt med gång- och busstrafik, säger Kenneth Holmeros, trafikingenjör på gatukontoret.

Vill ha koll

I dag finns 5 900 motorcyklar i trafik, en stor ökning mot

3 060 i fjol. Dessa samsas om fem mc-parkeringar.

– Visst är det dåligt att det inte finns fler platser med så mycket motorcyklar i kommunen, tycker mc-föraren Gunnar Helin från Sandared.

Han vill gärna parkera centralt och då finns bara ett alternativ, på Torggatan.

– Ofta tar man av sig hjälm och jacka och lägger på motorcykeln, och då vill man gärna kunna ha koll på grejerna. Tyvärr finns det ju folk som stjäl.

När han kom dit härom dagen hade han tur och fick den sista parkeringen. Tre motorcyklar hade tvingats ställa sig utanför.

Dåligt utmärkt

Lennart Rinhammar från Borås hade inte samma tur, utan hade ställt sig på trottoaren på Färgerigatan.

– Platserna är lite dåligt utmärkta, jag vet bara var en finns, säger han.

– Jag har ställt mig lite här och där. Jag vet inte hur noga det kontrolleras, men jag har inte hört något än.

Motorcyklar i trafik i Borås kommun

År – Antal

2008 – 5 900

2007 – 3 060

2006 – 2 994

2005 – 2 733

Källa: Vägverket och Statens institut för kommunikationsanalys.

Cecilia Lee Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.