Friad från mordmisstankarna men fälld för grov misshandel och vållande till annans död.
Borås • Publicerad 23 december 2011
38-åringen döms till tre års fängelse. Bilden togs när han fördes till häktningsförhandlingen i oktober.
38-åringen döms till tre års fängelse. Bilden togs när han fördes till häktningsförhandlingen i oktober.Foto: Bengt Lagerstedt/BT-arkiv

Det blev domen för den 38-årige boråsaren som i dag dömdes till tre års fängelse i fallet med den dödade svärmodern.

Vid elvatiden under fredagsförmiddagen kom domen mot den 38-årige boråsaren som misstänkts mörda sin svärmor och bluffat till sig pengar från Borås Stad. Boråsaren fälls på totalt fem åtalspunkter och döms till tre års fängelse och skadestånd.

Borås tingsrätt friade mannen från mordmisstankarna men fällde honom i stället för grov misshandel och vållande till annans död. Chefsåklagare Urban Svenkvist har hela tiden yrkat på mord vilket vid en fällande dom hade lett till över 10 års fängelse för boråsaren.

– Jag är missnöjd med domen, säger han till BT. Även om han endast fälls för grov misshandel så ska det vara avsevärt mycket längre än tre år.

Urban Svenkvist säger att han inte vill kommentera ytterligare då han inte har hunnit sätta sig in i domen i detalj.

Förutom grov misshandel och vållande till annans döds fälls även boråsaren för misshandel, olaga hot och grovt bedrägeri.

BT har tidigare berättat om hur mannen ska ha gett en spark i bröstet på sin svärmor som ska ha knäckt revben och bröst, slitit sönder kroppspulsådern och vållat hjärnskador. Skadorna ska ha uppkommit efter ett bråk i kvinnans lägenhet.

Domen slår fast att mannen borde ha varit medveten om att sparken skulle kunna ge svåra kroppsskador och vara livshotande.

Dessutom döms han för misshandel och olaga hot mot sin ex-fru och hennes ena syster. 38-åringen har hela tiden hävdat att han agerat i nödvärn. Något som tingsrätten inte har funnit något stöd för.

Förutom tre års fängelse ska mannen även betala ett skadestånd på cirka 180 000 kronor till sin ex-fru och hennes systrar.

Mannen döms även till att betala skadestånd på över 230 000 kronor till Borås stad. Mannen har utgett sig för att arbeta som personlig assistent för sin före detta svärmor. Tingsrätten kom dock fram till att 38-åringen i sin frånvaro har skrivit under timrapporterna och låtit svärmoderns döttrar göra allt arbete.

BT har sökt 38-åringens advokat.

Peter Elvemo
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.