29-åring häktad för grovt rån

Ännu en av de tidigare misstänkta för Telia-rånet häktas nu i sin frånvaro.
Borås • Publicerad 3 september 2013

29-åringen är på sannolika skäl misstänkt för grovt rån.

Den högre misstankegraden gör en internationell efterlysning möjlig.

– Vi har hittat spår från den nu misstänkte på rånbytet, säger åklagare Katarina Sergi. Han har varit misstänkt ända från början. Han är tidigare straffad bland annat för rån i Spanien.

I början av augusti häktades också en 18-åring i sin frånvaro, misstänkt för rånet. Båda männen är från Rumänien och har tidigare vistats i England. Åklagaren vet inte ifall de båda varit misstänkta för något gemensamt brott tidigare.

– Vi misstänker att mannen befinner sig utomlands. Det är oklart vilken relation de båda männen har.

Enligt häktningsframställan räknas brottet som grovt eftersom de misstänkta gärningsmännen visat synnerlig råhet och på ett hänsynslöst sätt utnyttjat butikspersonalens skyddslösa ställning genom att övermanna dem. Gärningsmännen ska ha knuffat, brottat ner, burit och bundit de två anställda. Rånbytet hade också ett värde på närmare en miljon kronor.

– Det krävs sannolika skäl för att vi ska kunna efterlysa honom internationellt, säger Sergi. Tidigare har han varit skäligen misstänkt, men nu är han alltså misstänkt på den högre graden. Det har han blivit först nu när vi har fått uppgifterna om spåren från honom.

Hur sannolikt det är att en internationell efterlysning skulle ge något resultat kan åklagaren inte uttala sig om.

– Ibland blir det träff, ibland inte. Det beror ju på ifall han skulle vara föremål för något polisingripande utomlands eller om han skulle komma i kontakt med myndigheter.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.