17-åring anhållen för upplopp - ingen gripen för knivdåd mot polis

Borås Artikeln publicerades
Foto:Petter Trens

En 17-åring har anhållits som misstänkt för våldsamt upplopp efter förra veckans dramatiska händelser på Hässleholmen då en polis blev knivstucken.

Många andra unga riskerar också att dras in i en utredning om våldsamt upplopp, fast man har ingen misstänkt för själva knivdådet.

- Nej, inte i dagsläget. Men det kan förändras, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt.

Sedan förra veckan sitter en 18-åring häktad, misstänkt för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

En tredje ung man som varit frihetsberövad har släppts, men är fortfarande aktuell i utredningen.

17-åringen som nu anhållits förnekar brott.

– Vi ska utreda vilken roll han haft, om han gjort något mer eller bara varit inblandad i våldsamt upplopp. Sedan tar jag ställning till om han ska begäras häktad, säger Ove Jäverfelt.

Enligt honom befann sig mellan tio och 30 personer på platsen där två poliser attackerades och en träffades av knivstick.

– En hel del människor var väldigt nära då detta hände och som jag ser det kan de ha varit med i ett våldsamt upplopp, säger Ove Jäverfelt.

På tisdagskvällen förra veckan åkte polispatruller till Hässleholmen efter larm om att raketer avfyrades i samband med en fotbollsmatch med unga från Hässleholmen och Hulta. Det ledde bland annat till mindre gräsbränder, som ungdomarna själva släckte.

Därefter var det lugnt. Men lite senare skulle en patrull kontrollera en mopedist, vilket blev upprinnelsen till attacken mot två poliser.

En av dem ska ha träffats av ett knivstick på sidan av kroppen vid armhålan, när hon lyfte armen för att freda sig.

Det finns vittnesuppgifter om kraftiga sparkar mot någon av poliserna och dessutom ska ett helt gäng ha kommit mot dem.

Poliserna, som hamnade i kraftigt underläge, ska ha använt pepparsprej och dragit vapen. Men ganska snabbt kom flera patruller till undsättning.

Förra veckan häktades alltså en 18-åring.

– Misstankarna mot honom har i vart fall inte försvagats, säger Ove Jäverfelt.

En tredje kille, 21 år, försattes på fri fot efter häktningsförhandling. Borås tingsrätt ansåg inte att bevisningen räckte.

– Vi försöker nu kolla den historia som han lämnat och kan ganska snart få klart för oss om han sagt sanningen eller inte, säger Ove Jäverfelt.

Mannen kommer att strykas från utredningen om hans uppgifter stämmer. Annars kvarstår han som misstänkt.