17-årig tjej hängs ut som nazist på skola

”Lär känna din lokala nazist!”
Borås • Publicerad 30 augusti 2008
17-åringen har hängts ut med namn, adress och telefonnummer. ?Vissa organisationer på både vänster- och högerkanten sysslar med utomparlamentariska aktioner?, menar en av rektorerna på flickans skola.
17-åringen har hängts ut med namn, adress och telefonnummer. ?Vissa organisationer på både vänster- och högerkanten sysslar med utomparlamentariska aktioner?, menar en av rektorerna på flickans skola.Foto: 

Det gick i går att läsa på affischer uppsatta på en gymnasieskola i Borås.

– Ett hot mot demokratin, säger den utpekade flickan.

På stora affischer uppsatta både i och i närheten av skolan, utpekas en 17-årig flicka som nazist.

Anledningen är att hon är medlem i Nationaldemokraterna. Ett parti som av många klassas som främlingsfientligt. Tidigare har flickan även varit engagerad i Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Både ett foto föreställande flickan och hennes telefonnummer finns på affischen. Samt en redogörelse över hennes åsikter.

Längst ner finns en uppmaning.

”Kontakta X och förklara för henne vad ni tycker om Nationaldemokraternas hatiska politik”.

Affischen är signerad av AFA, Antifascistisk aktion Borås. Flickan utsattes för liknande utpekanden i våras då affischer i samma andra cirkulerade på skolan. Dessutom skrev någon på flickans bostadshus att hon var ett ”nassesvin”. På ett affärslokal i närheten hade någon även skrivit ”AFA ser dig”.

– Det är ett hot mot demokratin. Jag är inte nazist. Jag är nationell och medlem i Nationaldemokraterna. Det är skrämmande att man inte får tycka vad man vill. Men jag är van, säger 17-åringen.

Händelsen i våras polisanmäldes men förundersökningen lades ner. Nu är ny polisanmälan gjord. En av skolans rektorer ser allvarligt på det inträffade.

– Det viktiga är att flickan kan känna sig trygg i skolan som är hennes arbetsplats. Vi har en bra politisk debatt på skolan men vissa organisationer på både vänster- och högerkanten sysslar med utomparlamentariska aktioner, säger rektorn.

Även elevrådsordföranden på skolan förkastar det inträffade.

– Det är bedrövligt och ovärdigt. Jag skall tala med henne och försäkra mig om att hon känner sig trygg i skolan, säger ordföranden.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.