13-åring utpressad med tortyr – slagen och bränd med cigaretter

Här i en gångtunnel vid Knalleland blev en 13-årig pojke i veckan misshandlad av två äldre killar som krävde betalt för en påhittad skuld.
Borås • Publicerad 3 december 2009
Pojken kände sig tvingad att följa med till gångtunneln. Efter det som hänt tidigare var han livrädd och vågade inte ens försöka fly från killarna som pinat honom.
Pojken kände sig tvingad att följa med till gångtunneln. Efter det som hänt tidigare var han livrädd och vågade inte ens försöka fly från killarna som pinat honom.Foto: Lars-Åke Green

De hotade också att klippa av fingrar och hade tidigare bränt pojken med cigaretter.

Det blir allt vanligare att ungdomar bötar varandra. De tvingas betala med pengar eller saker och bakgrunden kan vara att någon råkat säga något som anses kränkande. Ofta är det bara lösa rykten eller rena påhitt.

13-åringen i Borås kan ha råkat sitta nära en tjej så att det verkade som om han stötte på henne. Därför skulle han bötas.

Det ledde till att två killar, en 16-åring och en mycket äldre, hotade och misshandlade honom i en lägenhet i Borås. Han blev slagen och bränd med cigaretter.

De tog ifrån honom skor, jacka och mobiltelefon och pojken kan ha tvingats kvar i lägenheten över natten.

Polisen fick höra om händelsen som inträffade ganska nyligen. Men till en början kunde den inte utredas eftersom 13-åringen inte ville stå för anmälan.

Han var helt enkelt livrädd.

I veckan fortsatte det och nu kunde pojken inte längre tiga.

I tisdags lockades han till en butik i Knalleland och då dök killarna från lägenheten upp. De tvingade med honom till gångtunneln under järnvägen, mellan Storknallen och Sagagatan.

Där blev pojken slagen och redan samma dag skulle han betala. Annars skulle ett eller flera fingrar klippas av.

Senare for pojken till en överenskommen plats där två tjejer i 18-årsåldern väntade på pengar. Men de greps av polisen och spåren ledde vidare till den 16-årige killen och hans äldre kamrat.

Sent i går var 16-åringen och en flicka fortfarande anhållna. Misstankarna är bland andra utpressning, olaga hot, misshandel och olaga frihetsberövande.

– Utredningen är bara i ett inledande skede och det är för tidigt att gå in närmare på omständigheterna, säger åklagaren Sara Westerberg.

Enligt poliser som arbetar med unga blir bötning allt vanligare:

– Det är ett växande problem och troligen är mörkertalet stort då många inte vågar anmäla, säger inspektör Per Torstensson vid Boråspolisens ungdomsgrupp.

Han vill inte kommentera det aktuella fallet utan uttalar sig bara om företeelsen i allmänhet. Hans råd är att alltid vända sig till polisen:

–Ja, då finns chans att göra något för man ska inte tro att man slipper problem om man betalar. Nej, då blir man ett tacksamt offer som gång på gång krävs på pengar.

Bötning

Unga som bötar andra är i de allra flesta fall medvetna om att de håller på med något olagligt. Men många tänker kanske inte på att de begår allvarliga brott.

Det som ligger närmast är utpressning, som innebär att man med olaga tvång förmår någon att betala. Även grova hot och misshandel kan förekomma.

Offer för bötning skräms ofta till tystnad och det finns ingen tillförlitlig statistik om hur många som drabbas. Kända fall har tidigare lett till fällande domar i Sjuhärad, vilket BT berättat om.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.