103-åring nytt offer för flyttbolag kopplat till bröderna – sonen: ”Ingen koppling till firman”

En 103 år gammal man har nu anmälts som suppleant i en av flyttfirmorna BT granskat.
– Han har absolut inte någon koppling till något företag, säger sonen Lennart när BT ringer.
BT besökte företagets ”kontor”. Där bor en boråsare som säger att inte heller han har något med firman att göra.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borås • Publicerad 2 maj 2022 • Uppdaterad 12 maj 2022
Vivasflytt städ AB har sin adress på Göta, i Borås. Men det finns inget kontor. Telefonnumret till företaget används av Ibrahim Fakhro, framgår det när vi söker honom via hans frisörsalong. BT har sökt Ibrahim Fakhro upprepade gånger under granskningen.
Vivasflytt städ AB har sin adress på Göta, i Borås. Men det finns inget kontor. Telefonnumret till företaget används av Ibrahim Fakhro, framgår det när vi söker honom via hans frisörsalong. BT har sökt Ibrahim Fakhro upprepade gånger under granskningen.Foto: Anton Hedberg

Det handlar om Vivasflytt städ AB, som BT berättat om tidigare. Sebastian Sundling, som blivit id-kapad, står som ofrivillig vd.

Ibrahim Fakhro, 23, är den som egentligen skött Vivasflytt städ AB, enligt BT:s uppgifter.

I Sebastian Sundlings namn öppnades två nya bankkonton i en bank han inte använder. När BT granskade kontotransaktionerna upptäckte vi att inkomster från Ibrahim Fakhros frisörsalong swishats dit. Vi såg också inbetalningar från flyttkunder som anlitat Johanssons flyttexpress – som sköts av Ibrahim Fakhros bror Zakaria Fakhro, 28.

Bland kontotransaktionerna i kontona som öppnats i Sebastian Sundlings namn sågs många mindre summor som swishats från kunder. Det visade sig vara betalning för klippning i Ibrahim Fakhros frisörsalong.
Bland kontotransaktionerna i kontona som öppnats i Sebastian Sundlings namn sågs många mindre summor som swishats från kunder. Det visade sig vara betalning för klippning i Ibrahim Fakhros frisörsalong.

Som suppleant i Vivasflytt städ AB står en ung boråsare, som BT varit i kontakt med. Suppleanten säger att han först hade som ambition att faktiskt driva flyttfirman.

– Men jag insåg efter bara någon månad att det där inte var något för mig. Jag vill inte ha något med firman att göra. Jag vill inte stå som suppleant i ett sådant företag och jag vill inte ha något på mitt namn, säger han.

Suppleanten berättar att han upptäckt att han har ett nytt bank-id, som han säger att han inte skapat själv. Han har nyligen fått stora fakturor för bensin. Själv har han vare sig bil eller körkort. Men suppleanten vill inte svara på vissa frågor BT ställer, som varför hans namn återkommande finns med bland kontotransaktionerna på det kapade bankkontot.

Kort efter vårt samtal med suppleanten sker en ansökan om bolagsändring i Vivasflytt städ AB. Suppleanten har ansökt om att gå ur styrelsen. Samtidigt anmäls en 103-årig man från ett litet samhälle i en annan del av Sverige som ny suppleant – underskrivet med den avgående suppleantens bank-id.

När BT söker suppleanten på nytt säger han till BT att han inte anmält 103-åringen till styrelsen, även om det gjorts genom hans bank-id.

– Hur gammal var han, sa du? 103?! Nej, det är inte jag som gjort det.

När vi ringer den 103-årige mannens son för att fråga om hans pappa har någon koppling till flyttfirman blir svaret:

– Absolut inte, han är 103 år gammal och har absolut inte någon koppling till något bolag, eller till Borås, säger sonen Lennart.

Sonen upplever situationen som märklig och undrar om hans pappa kan råka illa ut. Han berättar att hans pappa är såpass gammal att han nog inte skulle förstå fullt ut vad som skett.

”Han är djupt kristen och har alltid varit väldigt noga med att allt ska vara rätt”

– Men om han gjorde det skulle han bli ledsen, han är djupt kristen och har alltid varit väldigt noga med att allt ska vara rätt. Hans samvete tillåter inga fel.

Sonen säger till BT att han ska kontakta Bolagsverket och avanmäla sin pappa.

Vivasflytt städ AB har sin företagsadress på Göta i Borås. När BT åker dit möts vi av ett vanligt hyreshus. Det finns inget kontor, företaget är skrivet hemma hos en privatperson, en 31-årig man. Vi ringer på dörren men ingen öppnar.

När vi ska lämna byggnaden dyker 31-åringen plötsligt upp och är på väg in genom porten. Han ser förvånad ut och säger att han inte har något med företaget att göra när vi frågar honom om Vivasflytt.

– En person kommer då och då och hämtar post. Men det är väldigt sällan, förklarar han.

31-åringen har svårt att besvara frågor kring vilka som egentligen är ansvariga och varför han har företaget skrivet på sin adress, där också Nordlundsflytt AB är skrivet. Han är även suppleant i ett tredje flyttföretag. 31-åringen berättar att det var någon som hette Kevin som frågade honom om han ville bli suppleant i flyttföretaget. Han säger att han inte vet mer än så och inte arbetar i firman.

Att anmäla någon som ansvarig för ett företag är mycket enkelt. Enligt Bolagsverkets rutiner granskas inte varje ärende manuellt av en handläggare. En ledamot kan själva anmäla sitt utträde ur ett bolag via internet – och lägga till någon annan istället.

Att någon anmäler en 103-åring som representant i en bolagsstyrelse innebär alltså inte automatiskt att Bolagsverket kontrollerar ärendet.

Jennie ÖlundSkicka e-post
Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.