102-åriga Elsa fånge i sitt eget hem

Hissrenoveringen i Arlahuset gör Elsa Häggström, 102 år, till en fånge i sin lägenhet.
Borås • Publicerad 2 oktober 2008
? Jag förstår inte att de får lov att stänga av hissen på det här viset, säger Elsa Häggström. I sex veckor kommer hon att vara fast i sin lägenhet på Arlagatan.
? Jag förstår inte att de får lov att stänga av hissen på det här viset, säger Elsa Häggström. I sex veckor kommer hon att vara fast i sin lägenhet på Arlagatan.Foto: Lars-Åke Green
"Det gör ont i ryggen för varje steg", säger Svea Johansson, 83 år. Med hjälp av trappklättraren och Thomas Granholm på Borås lokaltrafik tar hon sig ut från lägenheten på andra våningen i Arlahuset.
"Det gör ont i ryggen för varje steg", säger Svea Johansson, 83 år. Med hjälp av trappklättraren och Thomas Granholm på Borås lokaltrafik tar hon sig ut från lägenheten på andra våningen i Arlahuset.Foto: 

– Det här är det värsta elände som tänkas kan. Det tar alldeles kål på en, säger Elsa Häggström.

Elsa Häggström har opererat båda höfterna och har behov av att röra på sig dagligen. I vanliga fall tar hon hissen ner från lägenheten på tredje våningen varje dag, men nu är hon fast.

– Jag blir nervös av detta. Och det är inte bara jag som är berörd. Det bor många gamla med rullatorer i huset, säger Elsa Häggström.

Hittills har hissen varit avstängd i snart två veckor, och enligt fastighetsförvaltaren kommer varje hiss att renoveras under sex veckors tid.

En del kvällar har Elsa Häggström försökt att gå fram och tillbaka på balkongen.

– Men det hjälper inte mycket.

I huset finns tre hissar och den närmast Kungsleden har enligt hyresgästerna varit avstängd sedan i början av augusti. På fredag ska den besiktigas.

Från våning två får Svea Johansson, 83 år, hjälp att komma ut av Thomas Granholm på Borås lokaltrafik – samt med bistånd av en trappklättrare. Hon går inomhus, men behöver en rullstol för att komma ut.

– Det gör ont i ryggen för varje steg, säger Svea Johansson.

Hennes promenader med hemtjänsten har blivit inställda de senaste veckorna, men idag var det viktigt att komma ut.

Hon har dock förståelse för renoveringen.

– Ja, vad ska de göra, säger Svea Johansson.

Även för dem med starka ben innebär renoveringen extra jobb, exempelvis i samband med tvätt och inköp.

Det sju våningar höga Arlahuset håller på att byggas till uppåt. Fem nya lägenheter byggs, varav två etagevåningar. Samtidigt renoveras hissarna.

– Det är klart att det är jobbigt när hissarna står still, men vi gör det här för att huset ska bli bättre, säger Louise Johansson, fastighetsförvaltare.

De nya hissarna kommer att vara större och bättre.

– Vi försöker göra så gott vi kan för att alla ska må bra. Vi har sagt att vi ställer upp och bär varor och liknande, säger Louise Johansson.

Hon säger att hyresgästerna inte har blivit erbjudna evakueringslägenheter, men vill inte uppge hur stor den ekonomiska kompensationen varit.

– Det är mellan hyresgästerna och mig.

Hyresgäster som Borås Tidning talat med uppger att kompensationen bestått av några hundralappar.

– Det tycker vi är för lite, säger en man som vill vara anonym.

Maria Hjelm är stadschef på Hyresgästföreningen i Bohus, Älvsborg och Skaraborg. Hon poängterar att det är hyresvärdens ansvar att underhålla en fastighet, och att det tyvärr kan innebära ett avbräck för hyresgästerna.

– Sedan kan man säga att om nu hissen ska bytas ut så ska det göras så skyndsamt som möjligt. Om sex veckor är en skälig tid kan jag inte bedöma utan mer teknisk information, säegr Maria Hjelm.

Hanna Grahn Strömbom
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.