Yoga och spa startar dagen

Badplatsen vid ån i Stenkulla är en riktig idyll. Nu testar byalaget yoga- och spamorgon ackompanjerat av vattnets brusande.
Bollebygd • Publicerad 4 augusti 2009
En god frukost har deltagarna förtjänat.
En god frukost har deltagarna förtjänat.Foto: Anne Engström
Ett yogapass på gräsmattan får igång livsandarna.
Ett yogapass på gräsmattan får igång livsandarna.Foto: Anne Engström
Efter yoga och bad i ån är det skönt att värma sig i badtunnan.
Efter yoga och bad i ån är det skönt att värma sig i badtunnan.Foto: Anne Engström

Badplats vid ån har Stenkulla haft länge. Vid 1900-talets början var det även där man tvättade sina kläder. Men för ett tiotal år sedan gjorde byalaget i ordning området med brygga, välklippt gräsmatta och framför allt ett litet lusthus och en badtunna.

Den som vill bada på lite djupare vatten går i från bryggan, medan de som vill bada på grunt vatten går i en bit därifrån. Många Stenkullabarn har lärt sig simma i den grunda delen av ån.

I söndags ordnade Stenkulla byalag för andra gången denna sommar en yoga- och spamorgon med Gunilla Dickson från Bollefysiken som yogaledare.

– Idén föddes när mina yogaelever ”kidnappade” mig hit upp en kväll och ordnade med mat och bad i badtunnan, säger Gunilla Dickson. När jag låg där i det varma vattnet och tittade på stjärnorna tänkte jag att här skulle man ha morgonyoga.

Byalaget nappade och i slutet av juni hade de sin första spamorgon, med hela 30 deltagare.

I söndags morse var det dags för den andra, med något färre deltagare så här i semestertid.

Tio kvinnor och två män hade stigit upp i ottan. Det var 12 grader i luften, 16 grader i vattnet i ån och 36 grader i badtunnan.

Morgonen inleddes med ett skönt yogapass.

– Formen jag undervisar i är poweryoga, säger Gunilla Dickson. Det är en fysisk form av yoga som bygger på hatha yoga, vinyasa yoga och styrkeinslag.

Några deltagare hade yogat med Gunilla Dickson förut, medan andra var helt nya. Men det fina med yoga är att var och en kan delta på sin egen nivå. Andningen är grunden. Man andas in då man tar i och andas ut då man går ur en rörelse.

Efter yogapasset var det dags att gnida in sig över hela kroppen med havssalt för att sedan hoppa i ån och skölja av kroppen. Vatten- och lufttemperaturen gjorde att de flesta nöjde sig med ett snabbt dopp.

Efter doppet i ån kröp nästan hela gänget i det sköna varma vattnet i badtunnan, där medlemmar i byalaget hade eldat för värme redan kvällen innan så att temperaturen skulle sjunka till behaglig nivå till morgonen.

När man gått upp ur badtunnan väntade en god frukost innan alla åkte hem till sig.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.