1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Warborn på M-besök i Bollebygd inför stundande EU-val

Jörgen Warborn från Varberg är den högst placerade västsvensken på Moderaternas lista till Europaparlamentsvalet den 26 maj. I helgen besökte han partivänner i Bollebygd för att dra igång valrörelsen.
Jörgen Warborn, Europaparlamentskandidat (M), samtalar med Bollebygdsmoderaterna Ulla Hjerling, Sverre Fredriksson och Fredrik Drugge efter mötet med lokala partivänner inför EU-valet.
Foto: Anne Engström

Jörgen Warborn står trea på den svenska M-listan och har möjlighet att bli invald om M gör ett bra val eller han kryssas in. Partiet har tre mandat i dag. Han är företagare, sitter i riksdagen sedan 2014, lanserar sig med ”Det behövs en entreprenör i Bryssel”, och vill främst arbeta med frågor om företagande och handel i EU.

Några företagarfrågor han vill driva är mindre byråkrati och regelkrångel, rättvis konkurrens för svenska företag, riva handelshinder och ta ledarskap för frihandel samt en stram EU-budget som fokuserar på tillväxt. Inom andra områden handlar om kontrollerad och rättvis invandring, ingen fri rörlighet för kriminella, minskade klimatstörande utsläpp samt makten nära människan.

– När det gäller regelkrångel ställer EU till det ibland men Sverige är också det land som är mest benäget att följa reglerna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Kina konkurrerar inte på samma villkor som andra länder.

– Kina spelar fulspel på marknaden. Trumps analys är rätt men medicinen helt fel. USA inför tullar för att stoppa kinesisk osund konkurrens, men det drabbar länder som Sverige. Vi har tillgång till en EU-marknad med 510 miljoner konsumenter och genom frihandel når vi ännu fler.

Jörgen Warborn, Europaparlamentskandidat (M), mötte partivänner i Bollebygd inför EU-valet.
Foto: Anne Engström

EU-budgetens problem är att 40 procent går till jordbruksstöd och 40 procent till sammanhållningspolitik.

– Vi Moderater vill ha färre bidrag och mer pengar till forskning och utveckling av till exempel IT som gynnar företagen.

När det gäller en kontrollerad och rättvis invandring säger Jörgen Warberg att om de fyra friheterna (fri rörlighet för varor, tjänster, människor och kapital) ska fungera i EU krävs en prövning vid EU:s yttre gräns.

– Hela EU behöver underlätta arbetskraftsinvandring av kvalificerad personal eftersom vår befolkning åldras och vi föder färre barn, men vi behöver en asylprövning redan vid den yttre gränsen. I dag lever cirka 50 000 personer i Sverige trots att de har fått avslag. Det skapar ett parallellsamhälle.

Inom brottsbekämpning tror han på samarbete mellan länderna, men inte på en federal polis som USA:s FBI.

– Vi Moderater vill inte ha ett United States of Europe. Vi ska dela information och samarbeta mot brottsligheten men vi ska inte släppa ifrån oss makten.

Klimatmålet att minska utsläppen med 1,5 procent kräver gränsöverskridande åtgärder. Han vill dubbla EU:s forskningsbudget kring kärnkraft, eftersom han menar att det är vägen till att slippa fossila bränslen.

På nästan alla områden vill han att makten ska ligga nära människan.

– Vi ska inte låta Bryssel bestämma vår familjepolitik eller välfärdspolitik.

Valdeltagandet i förra EU-valet var bara 50 procent. Det ser ut att öka i år, men det är en utmaning att få folk att rösta.

– Vi behöver vara tydligare med vad som görs i EU och synas mer under mellanvalsåren – inte bara fem veckor inför valet.

Läs mer

Borås

Trafikolycka i Ullared – sex personer inblandade

En trafikolycka inträffade i Ullared runt 20 över fyra på måndagseftermiddagen. I olyckan var två bilar och sex personer inblandade. Ingen person fördes till sjukhus.

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.

Bollebygd

TV: Nu är den omstridda bryggan invigd: "Den bästa i området”

Se TV och bilder från Olsfors.