”Värna om traditionerna”

Den ena skolan har varje avslutning i kyrkan, medan den andra aldrig har det. Inför julavslutningen om två veckor väcker Hultaforsbon Paul Orrestrand liv i sin tidigare motion om att Örelundsskolans avslutningar borde vara i Olsfors kyrka.
Bollebygd • Publicerad 8 december 2010
Paul Orrestrand.
Paul Orrestrand.Foto: Anne Engström
Töllsjö kyrka. Här hålls skolavslutningar...
Töllsjö kyrka. Här hålls skolavslutningar...Foto: BT/Arkiv
...men inte här i Olsfors kyrka.
...men inte här i Olsfors kyrka.Foto: Anne Engström/Arkiv

Paul Orrestrand har tagit upp frågan i kommunfullmäktige vid flera tillfällen, senast i samband med att hans motion från maj 2008 besvarades.

Han tycker att skolavslutningar i kyrkan är en fin tradition som svenska skolor borde ta vara på.

2004 flyttades Örelundsskolans skolavslutningar från Olsfors kyrka till skolgården (sommar) eller Eriksdalsparken (vinter) efter att föräldrarna till en elev protesterat mot att alla elever tvingas till kyrkan. Då beslutade dåvarande rektorn att inte ha några avslutningar i kyrkan för att inte utmana dem som har en annan tro, eller ingen tro alls.

Sedan dess har meningarna varit delade om vad som är rätt. I december 2008 flyttade Bollebygdsskolan tillbaka sina avslutningar till Bollebygds kyrka utan någon större diskussion.

Töllsjöskolan har hela tiden haft sina avslutningar i Töllsjö kyrka, medan Örelundsskolan som har samma rektor avstått från att använda kyrkan.

Örelundsskolans och Töllsjöskolans nuvarande rektor Kristina Knutsson är vikarie på tjänsten. BT har försökt nå henne, men inte lyckats.

Paul Orrestrand säger att han har två skäl att ta upp frågan igen nu till årets julavslutning, men även inför våren 2011.

– Det ena skälet är att alla barn skall behandlas lika i Bollebygd. Antingen får alla ha avslutning i kyrkan eller så får ingen. Jag föredrar förstås att alla får ha avslutning där.

Det andra skälet handlar om traditioner.

– Med full respekt för våra nysvenskar och deras traditioner måste vi kunna bevara våra egna traditioner. Att vi viker ner oss och tar bort de svenska traditionerna är inte att göra dem en tjänst.

Han tar som exempel hur frågan har lösts i Hindås, där några elever som inte velat gå till kyrkan fått stanna kvar i skolan på avslutningsdagen. I andra skolor har elever som inte velat vara med fått ledigt.

– Det handlar inte om att pådyvla den kristna tron på dem som inte vill ha med den att göra, utan om att bevara svenska traditioner. Om vi etablerade partier viker ner oss i alla frågor så lämnar vi fältet fritt för extrema partier att fånga upp de väljare som inte gillar att det svenska tonas ner.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.