Vägförening överkörd

Ta inte den enda väg som är lönsam från oss, vädjar Hindås vägförening. Härryda kommun har tagit över väghållningen på Vänhemsvägen – den senast upprustade vägen.
Bollebygd • Publicerad 9 september 2008
Föreningens ordförande Owe Willingskär och kassör Ingemar Walming är besvikna på Härryda kommun som tar över den mest lättskötta vägen och lämnar resten till vägföreningen.
Föreningens ordförande Owe Willingskär och kassör Ingemar Walming är besvikna på Härryda kommun som tar över den mest lättskötta vägen och lämnar resten till vägföreningen.Foto: Anne Engström

Hindås vägförening har hand om vägar inom Hindås. Den har nio kilometer egen väg plus att den sköter ytterligare cirka fem kilometer på uppdrag av kommunen. Efter att en detaljplan antagits där Vänhemsvägen ingår som en lokalgata blir kommunen huvudman för lokalgatan. Nyligen hölls en förrättning av Lantmäterimyndigheten där den 110 meter långa Vänhemsvägen övergick till kommunen.

Det drabbar vägföreningen ekonomiskt eftersom föreningen hade rustat upp just Vänhemsvägen med asfaltering och hade räknat med att täcka det med fortsatta vägavgifter.

– Det innebär att de medlemmar som finns kvar får bära kostnaden för asfaltering och upprustning av en väg som inte längre tillhör oss, säger föreningens kassör Ingemar Walming.

Vid ett möte med Lantmäterimyndigheten om ändringen i maj 2006 glömde man kalla vägföreningen och det krävdes ett nytt möte. I maj i år yrkade föreningens ordförande Owe Willingskär att föreningen skulle få ersättning med 75000 kronor. Om Vänhemsvägen hade fortsatt ingå hade intäkterna därifrån överstigit kostnaderna för fortsatt vägunderhåll med 4500 kronor per år.

Härryda kommuns konsult Hans Johansson på Norconsult skulle kolla med ansvariga om kommunen kunde tänka sig någon ersättning. Lantmäterimyndigheten bedömde att det inte finns något regelverk som tvingar kommunen att betala, utan att det i så fall skulle vara ett frivilligt åtagande.

Härryda kommun anser sig inte ha någon nytta av asfalteringen eftersom vägen sedan grävdes upp i samband med att kommunen drog fram VA-ledningar.

– Vi har gjort i ordning vägen till kommunal standard, säger Härrydas mark- och bostadschef Bertil Widén. Vi ser ingen anledning att betala något mer.

– Vi som bor utmed de andra vägarna drabbas ekonomiskt, säger Owe Willingskär. Vi har inget emot att kommunen tar över vägunderhållet, bara den gör rätt för sig. Vi kommer att överklaga.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.