Turism på naturens villkor

Ekoturism är ett effektivt sätt att ge naturen ett värde, anser Sassi Wemmer som i helgen föreläste vid Miljöpartiet Sjuhärads nomineringsmöte.
Bollebygd • Publicerad 8 december 2009
I somras upptäckte Sassi Wemmer sjöarna runt Gesebol, och tror på ekoturismens möjligheter.
I somras upptäckte Sassi Wemmer sjöarna runt Gesebol, och tror på ekoturismens möjligheter.Foto: Anne Engström

Resonemanget om att ge naturen ett värde går ut på att om man visar upp skyddsvärda områden får de ett ekonomiskt värde och då är det lättare att få en acceptans för att bevara exempelvis Natura 2000-områdena.

Miljöpartiet fick in en fullträff när de bokade Sassi Wemmer som föreläsare. Sedan han bokades har Marknadsplats Sjuhärad, där han ingår, utsetts till Årets kooperativ i Sverige och han själv har utsetts till Bollebygdsambassadör 2010.

Han kom från Tyskland till Göteborg för 20 år sedan och för tolv år sedan flyttade han till Hultafors.

– Men jag tycker fortfarande att jag är på semester i Sverige. Det är lättare att leva här.

Marknadsplats Sjuhärad arbetar med naturanpassad turism och resor. Sassi Wemmer får som säljare en provision av turismföretagarna. Hållbarhetsanalyser görs av nya projekt.

Sassi Wemmer arbetar i sitt eget företag med fisketurism. Inom det området har det blivit populärt med så kallad catch and release (fånga och släpp fri). Man tar upp fisken, mäter den, tar ett foto med sig själv och fisken och släpper i den i vattnet igen. Han var nyligen i Tyskland och testade. Där fångades 700 gäddor på tio dagar. Alla utom en kunde släppas tillbaka levande, men det enda deltagarna kunde tänka på var den enda fisken som inte klarade sig.

Krokarna har inga hullingar för att minimera skadorna, man hanterar aldrig fisken med torra händer och tiden uppe ur vattnet minimeras.

– Om mina holländska fiskegäster skulle få se mig döda en fisk skulle de aldrig komma tillbaka, säger Sassi Wemmer.

El, gas, värme, vatten är Sveriges största näringsgren, men efter det kommer turism. Turism är större än bilar, järn/stål och livsmedel. Svenskarna har aldrig rest så mycket utomlands som i år. Resandet styrs inte främst av ekonomin, utan av vädret.

Sassi Wemmer tror på ekoturismen, men tycker också att bland annat Bollebygd kan behöva rycka upp sig på turismfronten. Övernattningsmöjligheter är en brist och kvällsnöjen en annan.

– Tänk att komma till Bollebygd en torsdagskväll och vilja ta sig en öl. Då får man köpa en öl och sätta sig på torget och riskera att bli tagen av polisen.

Ekoturism

Definitionen på ekoturism som antogs i Rio 1992 (även exempelvis WWF och Svenska ekoturismföreningen står bakom den):

”Ansvarsfullt resande som bidrar till skyddet av naturmiljöer och till lokalbefolkningens välbefinnande.”

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.