Träslöjd med gamla anor
2009 års upplaga av Hemslöjd i byn i Ödenäs i lördags var också arrangemangets 35-årsjubileum. Bland hantverkarna som deltog och arbetade på plats fanns förstås de som gjorde bastabinne, som blivit något av Ödenäs signum, men besökarna kunde även se andra hantverk. Spinna, karda, knyta kompisband, tova, växtfärga, bastabinna, tälja, spika fågelholk, väva och tvätta var några av de aktiviteter som besökarna kunde både titta på och prova själva.
Det fanns även möjlighet att smaka på storugnsbröd.
Under dagen bjöds en hel del musik. Mikael Hallgren och Rebecka Hallgren sjöng och spelade under invigningen som förrättades av hembygdsföreningens ordförande Ingrid Andreasson med högtidstal av före detta ordförande Kersti Ingeborn. Alingsås folkdansgille visade dans och Hjortens spelmanslag spelade.
Gruppen Bastabinne Boys framförde en helt ny sång om Ödenäs med en text som börjar "Välkommen hit till vårt Ödenäs. Det spelar ingen roll om du är gammal eller ny, det finns plats på vårt gräs" och som fortsatte med att berätta om olika personer som bor och verkar i Ödenäs.
Det var visst något om en jägare som sköt sin egen häst, bad från bryggan i Båtsvik och andra händelser i "världens bästa by att bo i".
Museet, Centrum för bastabinne, hade förstås öppet och erbjöd för dagen halv entréavgift.
Ödenäs hembygdsförening bildades 1970 och redan 1974 var dess egen hembygdsdag med hemslöjden i fokus ett faktum.
– Många blir inspirerade att ta upp sitt kunnande från barndomen, det man prövade på i skolan och sen inte sysslat med, berättar Kersti Ingeborn.
När hon satt och broderade landskapssömmar såg hon bland annat en äldre dam, säkert i 80-årsåldern, som prövade på att väva i riktig vävstol. Något hon drömt om sen hon var barn.
Så här går det till:
1. Välj en gran som växer under andra, liksom i skydd av de omkringstående så att den kunnat växa långsamt och har blivit ganska gammal med pengabark. Den skall vara rak, kvistfri och cirkelrund. Ingen tjur.
2. Såga ner bastaträt, kör hem och kapa i lagom långa längder.
3. Klyv bastaträt med hjälp av yxa och slägga och kilar i två, tre, fyra eller fem bitar. Alla med en bit av kärnan.
4. Värm bastaträna, de kluvna delarna, vid öppen eld, i ugn eller koka i en bastagryta.
5. Skär sedan upp början på varje bast ett par centimeter med hjälp av en bastakniv tvärs över träets årsringar. Dra sedan alla de långa basten och samla ihop dem i en bastatorsta.
6. Nu början man att sno en tott med ett eller ett par bast, skarvar i med nya bast undan för undan och när totten är lagom lång börjar man binna öglor.