Tangokväll i Bollebygd med argentinsk touche

Argentina flyttade till Bollebygd för en kväll när La Familia Macsad ordnade tangoafton i lördags kväll.
Bollebygd • Publicerad 27 oktober 2008
Dansgolvet nyttjades flitigt av nöjda tangueros.
Dansgolvet nyttjades flitigt av nöjda tangueros.Foto: Anne Engström
Annelie Sjölin och Leonardo Echeverry visar mer avancerade steg än man lär ut under en prova-på-kväll.
Annelie Sjölin och Leonardo Echeverry visar mer avancerade steg än man lär ut under en prova-på-kväll.Foto: Anne Engström
De nya stegen nöts in genom dans hela kvällen.
De nya stegen nöts in genom dans hela kvällen.Foto: Anne Engström
Leonardo Echeverry och Annelie Sjölin tar ledningen och visar grundstegen.
Leonardo Echeverry och Annelie Sjölin tar ledningen och visar grundstegen.Foto: Anne Engström

La Familia Macsad ägs av Jennie och Rodrigo Macsad. Rodrigo är själv från Argentina, så när paret ville prova något annorlunda i sina lokaler blev det en helkväll med tango. Rodrigo Macsad känner dessutom tangolärarduon Leonardo Echeverry och Annelie Sjölin från Tangohuset i Göteborg som höll i lördagens kursdel och sedan hade en tangouppvisning under kvällen.

Första tangokvällen hade paret Macsad 33 gäster.

– Slår det väl ut planerar vi tangokvällar en gång i månaden, säger Rodrigo Macsad.

Själv stod han och restaurangens andre kock för tillagningen av kvällens trerättersmiddag. Det blev ingen tango för dem när de skulle tillreda parmesansoppa, kalventrecôte och dessert åt 33 personer.

När gästerna anlände strömmade argentinsk tangomusik ur högtalarna och efter en välkomstdrink och lite mingel var det dags för lektionen.

Leonardo Echeverry inledde med en kortfattad historik över tangon som skapades av europeiska invandrare i Argentina på 1800-talet. I orkestern ingår ofta dragspelet bandoneon, som har tyskt ursprung.

Deltagarna i Bollebygd var på lite olika nivå i dansen, från rena nybörjare till något mer avancerade elever som Leonardo och Annelie fått med sig från Göteborg. De hjälpte till genom att dansa med nybörjarna.

En svårighet med att lära sig dansa argentinsk tango är att den spelas utan slagverksinstrument, vilket innebär att det kan vara svårt att hitta rytmen. Men så småningom sitter rytmen lika mycket i ryggraden som grundstegen. Och det är gott om tid att lära sig. Leonardo berättade att en av hans kurdeltagare började när hon var 76 år, nu är över 80 år och dansar än.

– På en grundkurs på sju veckor lär man sig tillräckligt för att inte behöva fundera på grundstegen.

En sak att tänka på är att stegen följer varandra utmed en linje rakt fram över golvet.

– Man dansar inte bredbent.

Efter lektionen och middagen kunde deltagarna knappt bärga sig innan de fick gå upp på dansgolvet och träna på stegen de just lärt sig. Under flera timmar njöt de av att röra sig till tangomusiken och bli alltmer säkra på stegen.

– Det här måste ni göra om, var det mer än en som sade till Rodrigo Macsad innan de gick hem.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.