Svartbygge avslöjat i Bollebygd

En man från Bollebygd är misstänkt för svartbygge.
Bollebygd • Publicerad 2 juli 2008

Han byggde ett hus och garage utan bygglov och måste nu betala drygt 90 000 kronor i vite.

– Det här är ett påtagligt övertramp. Grundinställningen är att vi har en positiv inställning till byggen Bollebygd, men vi måste hålla oss till gällande regler, säger Roland Parneving (m), ordförande i Bygg- och miljönämnden i Bollebygd.

Mannen lämnade in en bygglovsansökan som nämnden ansåg vara ofullständig och han nekades bygglov.

Men trots byggförbudet har mannen byggt ett 116 kvadratmeter stort hus med tillhörande garage.

Han åläggs att betala en så kallad byggnadsavgift som är beräknad på fyra gånger bygglovsavgiften, vilket blir en summa på 23 956 kronor.

Enligt bestämmelder från Plan- och bygglagen, måste mannen även betala en särskild avgift på 20 500 kronor eftersom arbetet utförts utan kvalitetsansvarig (en utomstående person som besiktigat byggprocessen) samt att han struntat i att anmäla till kommunen att bygget påbörjats.

Förutom ovanstående avgifter måste han även betala en tilläggsavgift på 53 000 kronor som motsvarar 500 kronor för varje byggd kvadratmeter.

– Det här är helt klart ett svartbygge, tveklöst. Han har byggt hela huset utan bygglov, säger Roland Parneving.

Husägaren har nu fram till början av augusti på sig att komplettera sin bygglovsansökan.

Om inte kommunen får in korrekta uppgifter kommer nämnden att anlita en konsult som färdigställer ansökan och då kommer även mannen att få betala för konsultkostnaderna.

Följderna av ett svartbygge kan resultera i att nämnden beslutar att riva bygget, men det verkar inte bli så i det här fallet.

– Rivning har vi inte diskuterat i nämnden i dagsläget, säger Roland Parneving.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.