Annons

Stärkande samarbete grannar emellan

Tillsammans blir de starkare. Kommunerna Bollebygd, Härryda och Mark har undertecknat ett samverkansavtal med arbetsnamnet BoHäM.
Bollebygd • Publicerad 2 november 2008
Ett kollektivt handslag mellan Pelle Pellby, Margareta Löfgren, Annette Eiserman-Wikström, Ing-Marie Samuelsson, Christer Johansson och Peter Rosholm.
Ett kollektivt handslag mellan Pelle Pellby, Margareta Löfgren, Annette Eiserman-Wikström, Ing-Marie Samuelsson, Christer Johansson och Peter Rosholm.Foto: Anne Engström
Goda grannar. Den röda cirkeln markerar de tre kommunernas eget "treriksröse".
Goda grannar. Den röda cirkeln markerar de tre kommunernas eget "treriksröse".Foto: Anne Engström
Margareta Löfgren, Pelle Pellby, Annette Eiserman-Wikström, Ing-Marie Samuelsson, Christer Johansson och Peter Rosholm vid undertecknandet av samarbetsavtalet.
Margareta Löfgren, Pelle Pellby, Annette Eiserman-Wikström, Ing-Marie Samuelsson, Christer Johansson och Peter Rosholm vid undertecknandet av samarbetsavtalet.Foto: Anne Engström

Kommunstyrelsernas ordförande och vice ordförande samlades i Rävlanda föreningsgård för att skriva under avtalet.

Bollebygd representerades av ordförande Christer Johansson (m) och vice ordförande Peter Rosholm (s), Härryda av ordförande Annette Eiserman-Wikström (m) och Ing-Marie Samuelsson (s) och Mark av ordförande Pelle Pellby (s) och vice ordförande Margareta Löfgren (m).

Annons

Gränsen mellan tre kommuner och två kommunalförbund går vid de tre kommunernas eget ”treriksrös”.

– Vi vill medverka till att riva de mentala gränserna, säger Annette Eiserman-Wikström. Alla anställda i kommunerna skall veta att de kan tänka fritt kring frågor om samarbete på både lång och kort sikt.

Christer Johansson framhåller de tre kommunernas strategiska geografiska läge utmed stråket Göteborg–Borås–Ulricehamn–Jönköping.

– Men vi kan även samverka kring de områden som inte skall utvecklas, säger han. Det finns stora naturvärden kring Nedsjöarna mellan Bollebygd och Härryda samt kring Storåns dalgång som berör alla tre kommunerna.

Utvecklas österut

– För mig handlar det i grunden om att ha en utgångspunkt i våra invånare, säger Pelle Pellby. Människor i dag är mer rörliga. Gränser får mindre betydelse när man bor i en kommun och arbetar i en annan.

Annette Eiserman-Wikström poängterar att Här-rydas framtida utveckling kommer att ske österut, så det är naturligt att komplettera det samarbete som redan finns inom Göteborgsregionen med ett samarbete med Bollebygd och Mark. Alla tre kommunerna tillhör Göteborgs arbetsmarknadsregion, liksom delvis Varberg. Bollebygd samarbetar med Borås kring riksväg 40.

Samarbete redan i dag

Bollebygd och Härryda samarbetar redan kring exempelvis it-driften, Råssa återvinningsstation, konsumentvägledning, energivägledning med mera. Men den riktigt stora frågan framöver är den kommande tågstationen vid Kråketorp, ”Bollebygds C”, som ger anledning att samverka kring kollektivtrafik och vägar.

– För frågan är inte om det blir en ny järnväg, utan bara när, säger Christer Johansson.

Annons

Fördel för liten kommun

Är då detta första steget till en kommunsammanslagning? Absolut inte svarar de tre kommunernas ledningar.

– Men en liten kommun har fördel av att samverka med andra kring olika verksamheter, säger Peter Rosholm.

– Den egna kommunen räcker inte till, instämmer Pelle Pellby. Ibland behöver man nya kompisar för att göra saker på ett annorlunda sätt.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons