Annons

Sparkrav drabbar äldres matvanor

När barn- och utbildningsnämnden måste minska sina kostnader drabbas restaurangen på äldreboendet Bollegården. Vad tycker du om sparkravet? Säg din mening och diskutera!
Bollebygd • Publicerad 25 november 2011
Lunchgänget Vivan Enquist, Arne Nilsson, Jonny Claesson, Gustav Johansson, Viola Gustavsson, Ulf Arvidsson och Gunnar Sandebert träffas både vardagar och helger på Restaurang Bollegården. De undrar var de nu kan äta lunch på helgerna.
Lunchgänget Vivan Enquist, Arne Nilsson, Jonny Claesson, Gustav Johansson, Viola Gustavsson, Ulf Arvidsson och Gunnar Sandebert träffas både vardagar och helger på Restaurang Bollegården. De undrar var de nu kan äta lunch på helgerna.Foto: Anne Engström

Ingen lunch på helgerna för pensionärer, ingen frukost eller fika till de boende och enbart kall kvällsmat blir följden.

Som BT berättat har barn- och utbildningsnämnden ett underskott i år på 4,2 miljoner kronor jämfört med budgetramen. 1,9 miljoner beror på att gymnasieeleverna blivit fler och kommer att kompenseras. Men 2,3 miljoner måste fortfarande sparas.

Annons

Barn- och utbildningsnämnden har antagit ett paket med anpassningsåtgärder för att hålla budgeten. Socialdemokraterna reserverade sig.

Grundskolan får fler elever i varje klass och på Töllsjöskolan och Örelundsskolan i Olsfors kommer man att ha fler lektioner i större åldersblandade grupper. Bollebygd har redan en låg lärartäthet och dessutom är särskolan integrerad i grundskolan.

En planerad åtgärd som väcker reaktioner är att Restaurang Bollegården får personalen minskad med en 82 procents tjänst, vilket gör att det inte längre går att servera lunch på helgerna. Det kommer att lagas lunch och kvällsmat till avdelningarna på äldreboendet, men pensionärer som inte bor där blir utestängda. På avdelningarna får man ordna tillbehören till lunchen, frukost och fika själva och kvällsmaten måste värmas på avdelningarna av omsorgens personal.

Omsorgschef John Henriksson vill inte kommentera vad det innebär för omsorgen innan barn- och utbildningsnämndens beslut gått igenom alla politiska instanser.

– Det är inte vid vägs ände ännu, säger han.

Andra tvekar inte att säga vad de tycker.

– Det finns många ensamma gamla som inte kan laga mat, säger PRO:s ordförande Kjell Richardsson. Äldre behandlas med armbågen.

Vid ett bord sitter lunchgänget Vivan Enquist, Arne Nilsson, Jonny Claesson, Gustav Johansson, Viola Gustavsson, Ulf Arvidsson och Gunnar Sandebert och äter en god höstsoppa med grönsaker och köttfärs. De tycker att Restaurang Bollegården har väldigt bra mat och gillar inte planerna.

– Jag vet inte hur vi skulle överleva utan detta, säger Viola Gustavsson. Det är fult gjort mot alla som slitit och jobbat hela livet. Men de som bestämmer blir väl också gamla en dag och får se hur det är.

– Tycker de att gamla kan svälta två dagar i veckan? undrar Ulf Arvidsson. Jag förstår inte att de tror att de sparar så mycket på helgstängt. De måste ju ändå laga maten till avdelningarna.

Annons

– Vi vill att kostverksamheten bär sina egna kostnader, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Fredrik Olofsson (C). Då blir det sådana här konsekvenser. Vi kan inte låta skola och barnomsorg bära kostnaden.

Nämndens vice ordförande Rolf Söderlund (S) reserverade sig med hela S-gruppen och lämnade en skrivelse.

– Vi sparar på omsorgens bekostnad, säger han. De kommer att få problem att hinna med när de måste lägga mer tid på maten. Det är inte rimligt att vår nämnd måste täcka ännu en hyra genom att minska på verksamhet.

Kostenheten

Tidigare låg restaurangen på äldreboendet Bollegården under omsorgsförvaltningen. Sedan den 1 januari 2010 ingår all slags matlagning och servering på skolor, förskolor och äldreboende i en samlad kostenhet, som är placerad under barn- och utbildningsförvaltningen.

*****

Nämndens sparpaket

Minskning med 1,1 miljon i grundskolan ger större klasser i grundskolan och på Töllsjöskolan och Örtelundsskolan i Olsfors måste man ha fler åldersblandade lektioner.

En ofinansierad hyreshöjning i Restaurang Bollegården kräver att 350000 kronor sparas. Det täcks genom att dra in en 82 procents tjänst inom restaurangen från den 1 januari 2012. Då kan endast lunch och kvällsmat utan tillbehör serveras till boende. På helgerna levereras kvällsmaten kall till avdelningen där omsorgspersonal får värma den. Inga externa gäster får komma på helgerna och inga fikabeställningar tas emot.

Den höjda hyran för förskolan i Töllsjö innebär att 400000 kronor måste sparas där.

Förvaltningens övergripande administration måste spara in 200000 kronor.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons