Sparbeting för skolan

Vid höstens första möte beslutade barn- och utbildningsnämnden i Bollebygd om besparingar på 480000 kronor inom särskolan, förskolan och kostverksamheten.
Bollebygd • Publicerad 31 augusti 2008

Det underskott jämfört med budgeten som varit till och med juni ligger på de tre enheter som nu måste spara. Besparingarna inom förskoleenheterna handlar om neddragning av dagbarnvårdartjänster, restriktivitet med vikarieanvändning vid sjukdom och semester samt att en specialpedagogtjänst på 80 procent bara besätts med en vikarie på 50 procent. Tillsammans sparar de två förskoleenheterna in 200000 kronor med dessa åtgärder.

Kostenheten drar ner en tjänst och sparar därmed 100000 kronor.

Särskolan skall spara in 180000 kronor. 100000 kronor beräknas sparas in på "förbrukning, service, tjänster", det vill säga minska på utrustning och material. Övriga 80000 kronor sparas in på vikarier och personal, vilket kommer att öka arbetsbelastningen på den personal som är kvar.

Besparingarna sker inte utan diskussion. Vid mötet ifrågasatte oppositionen främst besparingen på specialpedagogen och att förskolan får ta stryk.

– Men de kunde inte presentera något alternativ så det blev nödvändigt att ta det beslutet, säger nämndens ordförande Leif Karlsson (c).

– Förvaltningen hade bara tagit fram ett förslag säger vice ordförande Rolf Söderlund (s). Det fanns inget att diskutera.

Han säger att det inte är första gången restriktivitet med vikarier diskuteras.

– Vi är oroliga för förskolan. Grupperna är ju redan för stora. Personalen har fått allt fler uppgifter utan att få mer resurser. I budgetdiskussionen ville vi ge en miljon mer till förskolan än majoriteten ville. Inför budgeten i november kommer vi att ta upp det igen med vår fullmäktigegrupp.

Det har sagts att personalen inte klagat, men Rolf Söderlunds bild är en annan.

– Jag har pratat med flera oroliga förskollärare. Jag har en känsla av att kritiken fastnar på vägen.

Att specialpedagogens tjänst minskas förvånar honom. I senaste budgetarbetet begärde nämligen BUN extra pengar till ytterligare en specialpedagog, med argumentet att det förebyggande arbetet är viktigt.

– Fanns inte det behovet, eller flyttade de barnen från kommunen över en natt? undrar han ironiskt.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.