Söndagskrönika 9 augusti

Tänk vad ett datum kan betyda.
Bollebygd • Publicerad 9 augusti 2009

Nyligen fick en kompis för sig att kolla om något speciellt hade hänt på hennes födelsedag olika år och visade mig listan på händelser, födda och avlidna det datumet.

Själv är jag född på Alla hjärtans dag, den 14 februari, så jag visste förstås redan att biskopen S:t Valentin dog martyrdöden det datumet år 269 eller 270 (det finns olika bud om årtalet). Men jag fick för mig att jag också skulle kolla efter fler händelser.

Det som slog mig, eftersom jag har det yrke jag har, var att flera händelser som inträffat den 14 februari hade med kommunikation att göra. Den 14 februari 1876 lämnade till exempel Alexander Graham Bell in sin patentansökan för telefonen.

1922 inleddes världens första reguljära radiosändningar i Essex av The Marconi Company. Det lade grunden till det som kom att bli BBC.

1924 bildades det amerikanska kontorsmaskinföretaget IBM, som senare kom att ägna sig mest åt datorer.

1989 placerades de första 24 satelliterna för GPS i omloppsbana runt jorden. En ny tidning lanserades, då gratistidningen Metro delade ut sitt första nummer i Stockholms tunnelbana 1995. Tidningen är i dag spridd över stora delar av jorden. En mängd olika skådespelare, musiker, vetenskapsmän och idrottare har förstås fötts den 14 februari, liksom andra dagar på året. Och det har skrivits internationella avtal.

Värre är det i så fall för min far som är född den 6 augusti, det vill säga det datum som den första atombomben släpptes över Hiroshima 1945 av bombplanet Enola Gay och dödade 78000 invånare. Att bli förknippad med en bomb är inte så kul. Eller med den första gången elektriska stolen användes (1890 i New York). Men faktiskt gick det att hitta en kommunikationsnyhet även den 6 augusti. 1991 lanserade nämligen Tim Berners-Lee sin idé world wide web.

Att dela födelsedag med Adolf Hitler (född 1889) kanske inte de som är födda den 20 april skryter med. Men de kan trösta sig med att de första majblommorna började säljas det datumet 1907 för välgörande ändamål.

Och så kan man hålla på - det finns ju ytterligare 362 dagar på året att kolla upp.

Visst finns det mycket "värdelöst vetande" som man kan roa sig med. Man kan ju alltid hoppas att frågan kommer upp då man spelar Trivial Pursuit, så att man har någon nytta av sina märkliga kunskaper.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.