Sjungande stråkar värmde publiken

Den sjungande stråkkvartetten Stråf visade prov på lysande simultankapacitet i Bollebygd på lördagen. Stråkinstrumentet och rösterna förförde publiken.
Bollebygd • Publicerad 10 december 2009
Sanna Källman, Tobias Edvardson, Francis Shaughnessy och Åsa Johansson spelade i Bollebygd.
Sanna Källman, Tobias Edvardson, Francis Shaughnessy och Åsa Johansson spelade i Bollebygd.Foto: Anne Engström

De fyra medlemmarna i Stråf är inte bara duktiga stråkmusiker utan även alla medlemmar i den sceniska sångensemblen Amanda i Göteborg.

– Det var när vi sjöng tillsammans i Amanda som vi kom på idén att eftersom vi alla spelade stråkinstrument skulle vi prova att sätta ihop det, säger Åsa Johansson som sjunger alt och spelar violin i kvartetten.

Sanna Källman sjunger sopran och spelar violoncell, Tobias Edvardson sjunger tenor och spelar viola och Francis Shaughnessy sjunger bas och spelar violin.

Lördagens konsert på Bollegården ingår i en turné som Stråf gör i Musik i Västs regi och Bollebygds kulturförening hade bjudit in dem att spela på Bollegården.

– Vi gör 26 spelningar på 13 dagar, säger Åsa Johansson.

Västra Götaland är stort har de upptäckt. Bollebygd är den sydligaste orten på turnén, men de har varit långt ut både i öster och väster.

Turnén består dels av offentliga konserter som den i Bollebygd i går, med ett 30-tal åhörare, dels seniorkonserter på dagtid.

– Då brukar vi ha med Där björkarna susar och en del åhörare blir nostalgiska. En del av dem kanske har haft den på sitt bröllop.

Gårdagens konsert bestod av många välkända sånger, men även en del annorlunda. Kvartetten vill inte bara stryka publiken medhårs, utan även utmana lite.

Gruppens första projekt var nyskriven, för Stråf specialkomponerad, musik av Stefan Forssén med texter av W Shakespeare, Folke Isaksson, Oscar Levertin, E A Karlfeldt, Doris Kareva med flera.

Under lördagen fick man bland annat höra musik ur Glada änkan, en vals av Lille-Bror Söderlund, Bachs Air, Evert Taubes Tango i Nizza (som berättar fortsättningen på historien om Fritiof och Carmencita), Ovan regnbågen och flera andra melodier i ny tappning.

– Det är lite lurigt att spela i ett läge och sjunga i ett annat, säger Åsa Johansson. Det ställer krav på simultankapacitet.

Tobias Edvardson som spelar viola och sjunger tenor är den som har det "lättast" på det sättet, medan de andra har lurigare lägen. Men de lyckas alla förena sång och instrument på ett lysande sätt.

Medlemmar:

Sanna Källman, sopran, cello

Åsa Johansson, alt, violin

Tobias Edvardson, tenor, viola

Francis Shaughnessy, bas, violin

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.