Annons

Räkna med utematte

Hoppa, sparka boll, kasta ärtpåsar, klippa i papper och räkna sekunder. På Töllsjöskolans mattedag gjordes allt utom att räkna tal i matteboken.
Bollebygd • Publicerad 21 maj 2008
Frida Erikssons jämfotahopp tar laget en bra bit framåt.
Frida Erikssons jämfotahopp tar laget en bra bit framåt.Foto: Anne Engström
Tobias Nilsson Högberg och Alma Johansson har pusslat ihop kvadrater av olika bitar.
Tobias Nilsson Högberg och Alma Johansson har pusslat ihop kvadrater av olika bitar.Foto: Anne Engström
Protokollförare och kontrollräknare Oscar Wallin och Fredrik Sandquist.
Protokollförare och kontrollräknare Oscar Wallin och Fredrik Sandquist.Foto: Anne Engström
Josefin Lind Böttner kastar en ärtpåse för poäng.
Josefin Lind Böttner kastar en ärtpåse för poäng.Foto: Anne Engström
Agaton Lindeman tar poäng med sin ärtpåse.
Agaton Lindeman tar poäng med sin ärtpåse.Foto: Anne Engström
Hela lager tar i när en lagmedlem försöker fälla käglorna (sandflaskorna) med bollen. Och det hjälpte tydligen.
Hela lager tar i när en lagmedlem försöker fälla käglorna (sandflaskorna) med bollen. Och det hjälpte tydligen.Foto: Anne Engström
Vilken träff. Käglorna (sandflaskorna) faller och laget bowlar hem några poäng.
Vilken träff. Käglorna (sandflaskorna) faller och laget bowlar hem några poäng.Foto: Anne Engström

Att bara sitta och räkna i sin mattebok kan kännas trist. Men om man blir medveten om i vilka sammanhang man har nytta av matte så blir man mer motiverad. Allt möjligt i tillvaron är ju matte.

Det har visat sig att elever som lär sig matte och slöjd i kombination ofta blir bättre på matte. För att kunna utföra ett hantverk måste man ofta kunna mäta och beräkna material.

Annons

I går fick eleverna gå runt på fyra olika stationer och jobba med olika aspekter av matten.

En av övningarna var att tyst för sig själv känna efter när det hade gått en minut och då ta ett steg framåt. En del elever var imponerande nära, för att inte tala om en av dem som steg fram exakt när det hade gått en minut. I den gruppen hade den som var längst ifrån tiden en minut och 15 sekunder, imponerande även det.

Eleverna fick också ställa sig på led efter ålder och efter hårfärg. Det blev viss diskussion innan de kom fram till vem som var äldst och yngst, men framför allt då eleverna skulle avgöra vem som hade ljusast och mörkast hårfärg.

På stationen intill fick eleverna kasta ärtpåsar och försöka hamna i rutan med högst poäng. Någon i gruppen fick hela tiden föra protokollen och summera lagets poäng.

Bowling och jämfotahopp användes också för att summera tal och mäta avstånd. Frida Erikssons jämfotahopp fick laget långt framåt.

Men matte är inte bara plus och minus, utan även former. På en av stationerna fick eleverna klippa isär olika former och sätta ihop dem till kvadrater. Tobias Nilsson Högberg och Alma Johansson visade gärna upp sina lyckade kvadrater.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons