Fastigheten där Rävlanda Pizzeria ligger bytte värmesystem till bergvärme, men det visste inte dieselleverantören. Nästan 3000 liter diesel pumpades in i huset.
Bollebygd • Publicerad 19 december 2011
Tommy Andersson och Joakim Kasberger lade ut länsar i Storån efter att 3 000 liter diesel pumpats in i Rävlanda Pizzeria.
Tommy Andersson och Joakim Kasberger lade ut länsar i Storån efter att 3 000 liter diesel pumpats in i Rävlanda Pizzeria.Foto: Anne Engström

Det fanns även risk för förorening av Storån.

En miss i kommunikationerna mellan fastighetsägaren och oljeleverantören gjorde att leverantören åkte dit och gjorde den vanliga leveransen i gamla kopplingar. Normalt finns ett larm som varnar vid överfyllning, men det var urkopplat på grund av arbetena med bytet av värmesystem.

All diesel som pumpades in i byggnaden hamnade på golvet i Rävlanda Pizzeria. Under gårdagen pumpade Stena och Entropi SAB ut all diesel som rann över golven i hela pizzerialokalen. Pizzerian kommer att tvingas hålla stängt ett tag framöver, medan lokalen totalsaneras.

Fastighetsförvaltaren vill inte svara på hur lång tid det kunde tänkas ta att återställa pizzerian.

Räddningstjänsten tillkallades och tätade några brunnar, så att inte all diesel skulle rinna rakt ut i avloppet.

– Det satte stopp för det mesta av dieseln, säger miljöinspektör Klara Eklund som tillsammans med kollegan Danielle Wiberg varit i Rävlanda och undersökt läget.

De kunde konstatera att diesel runnit till reningsverket, men inte vidare till Storån än så länge.

– Saneringsföretaget har slamsugit reningsverket, säger Klara Eklund. De har även lagt ut länsar i Storån för att fånga upp dieseln om det ändå skulle läcka ut. Vi har lämnat en anmälan till åklagare som får avgöra om det kommer att väckas åtal för miljöbrott.

Nere vid Storån står Tommy Andersson från saneringsföretaget Entropi SAB och Joakim Kasberger från PPI AB, vars chef förvaltar fastigheten åt ägarna. De har provat att lägga i skärmläns som går ner under vattenytan, men det är för strömt och för höga vattenflöden för att skärmlänsen skall kunna läggas på plats, så de provar med absorberande läns i stället. Även den dras iväg av strömmarna, men blir i alla fall kvar på vattenytan.

– Om diesel skulle läcka ut så hamnar den på ytan, säger Tommy Andersson. Det verkar som om ett utsläpp kunnat hindras, men vi lägger ut läns i förebyggande syfte. Det finns ju en hel del naturvärden att skydda i Storåns dalgång och längre fram i vattensystemet.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.