Annons

Nytt Moderatavhopp i Bollebygd

Eva Svantesson lämnar Moderaterna och blir medlem i Kristdemokraterna bara fyra månader före höstens val. Det är den tredje ledande M-politikern i Bollebygd som går till KD sedan mars 2017.
Bollebygd • Publicerad 14 maj 2018
Eva Svantesson är den tredje avhopparen från Moderaterna i Bollebygd under mandatperioden.
Eva Svantesson är den tredje avhopparen från Moderaterna i Bollebygd under mandatperioden.Foto: Anne Engström

I mars 2017 lämnade Rune Kennborn och Patrik Carlson M och i april offentliggjorde de att de numera företräder KD. Eva Svantesson begärde sitt utträde för en liten tid sedan och nu har även hon tagit steget till KD.

Varför väljer Eva Svantesson att lämna M och gå över till KD?

Annons

– Det var efter långt och moget övervägande som jag tog steget, säger Eva Svantesson. När värderingar och åsikter har gått isär mellan olika personer och när det har gått i stå i en grupp tror jag inte att det är meningsfullt att försöka längre.

Eva Svantesson säger att hon vill att de som har röstat på henne och visat henne förtroende ska veta varför hon väljer detta.

– Då det blir skilda värderingar i en grupp och inre slitningar förlorar man energi och glädje. Då gör man inte bra ifrån sig.

Att det blev KD ser hon som ett naturligt val.

– KD ligger nära mina värderingar så det var naturligt om jag skulle fortsätta vara politiskt aktiv. Jag tycker att jag har mer att ge. Jag hoppas att vi får fler mandat än i dag. Jag kommer inte in i kommunfullmäktige ändå eftersom jag står längre ner på listan, men det finns ju nämnder och partiarbetet i övrigt.

KD:s syn på familjen, skolan och äldreomsorgen känns rätt för Eva Svantesson.

– En bra skola är en förutsättning för ett bra samhälle och de äldre som har byggt upp vårt samhälle måste få ha kvar sin värdighet. Det handlar inte bara om tilldelning av pengar utan om människosyn.

Eva Svantesson säger att hon redan har ett bra samarbete med Eivor Carlsson (KD). De har bland annat genomfört en gemensam undersökning om boendeformer i Töllsjö. Och hon känner förstås Patrik Carlson och Rune Kennborn.

– Jag tror på idén att jobba som ett team och lita på varandra till hundra procent.

Även hon kommer att behålla sin plats i kommunfullmäktige mandatperioden ut.

Annons

– Det är jag skyldig mina väljare.

Eva Svantessons partibyte innebär att av Moderaternas sju ordinarie ledamöter och fyra ersättare har två ordinarie (Rune Kennborn och Eva Svantesson) och en ersättare (Patrik Carlson) valt att företräda Kristdemokraterna. Rune Kennborn har varit gruppledare för M-gruppen och Eva Svantesson vice gruppledare och ersättare i kommunstyrelsen medan Patrik Carlson sitter i kommunstyrelsen.

– I kommunstyrelsen har samarbetet över partigränserna varit bra hela mandatperioden, säger Eva Svantesson.

Ingridh Anderén är numera gruppledare för Moderaterna i Bollebygds kommunfullmäktige.

– Jag kan bara beklaga att tre representanter i kommunfullmäktige har beslutat sig för att lämna Moderaterna, kommenterar hon. Det är särskilt allvarligt att dessa tre dessutom väljer att kvarstå på det mandat som de moderata väljarna har givit dem och som de skriftligt förbundit sig att fullfölja i Moderaternas namn. Tyvärr har de genom att kvarstå på sina fullmäktigeplatser, som de enbart fått till följd av att de placerats på den moderata kommunfullmäktigelistan, visat att de inte är främmande för att bryta ingångna avtal.

Ingridh Anderén framhåller att det politiska arbetet i Nya Moderaterna i Bollebygd och Töllsjö sker genom den moderata partiföreningen, den nuvarande moderata fullmäktigegruppen och den nominerade moderata fullmäktigegruppen.

– Vi är glada och tacksamma för att ha en kompetent och engagerad politisk gruppering som står för både erfarenhet och förnyelse.

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons