Njutbara sötsaker faller Töllsjö i smaken

En fin och dyr chokladkaka kan vara längre än en enkel och billig. Vid torsdagskvällens chokladprovning i Töllsjö fick deltagarna känna vad kakaohalten betyder.
Bollebygd • Publicerad 10 oktober 2008
Anna Hederdal testar den vita chokladen.
Anna Hederdal testar den vita chokladen.Foto: Anne Engström
Så här ser kakaofrukten ut innan bönorna tas ur.
Så här ser kakaofrukten ut innan bönorna tas ur.Foto: Anne Engström
Ann-Charlotte Agemo luktar, tittar och smakar på chokladen.
Ann-Charlotte Agemo luktar, tittar och smakar på chokladen.Foto: Anne Engström
En av de mörka chokladbitarna. Bra kvalitet hörs när man bryter av den.
En av de mörka chokladbitarna. Bra kvalitet hörs när man bryter av den.Foto: Anne Engström
En fin bit mörk choklad provas av Maria Svensson.
En fin bit mörk choklad provas av Maria Svensson.Foto: Anne Engström
Kurt Andersson njuter av chokladen.
Kurt Andersson njuter av chokladen.Foto: Anne Engström
Yngsta deltagaren Sara Eriksson gillade vit choklad bäst.
Yngsta deltagaren Sara Eriksson gillade vit choklad bäst.Foto: Anne Engström
En bit in i provningen har den vita chokladen och mjölkchokladen avverkats.
En bit in i provningen har den vita chokladen och mjölkchokladen avverkats.Foto: Anne Engström

Ett drygt 20-tal personer hade mött upp till LRF:s och Vuxenskolans arrangemang. Framför var och en stod framdukat en blå tallrik med sex chokladbitar och ett glas vatten.

Totalt skulle nio sorters choklad provas, men de andra tre kom fram efterhand. Och vattnet var förstås till för att rensa munnen på smaker mellan varje chokladbit.

– Men annars är det inte precis vatten man dricker till choklad, sade Ulla W Engström från Tidaholm som ledde provningen. Rött vin eller kaffe till mörk choklad och champagne till vit choklad med jordgubbar är riktigt gott. Whisky går också bra, men inte rökig whisky för då förtar den smaken på chokladen.

Ulla W Engström hade tidigare en kaffe- och tebutik i Falköping. Då hon sålde butiken fortsatte hon med chokladprovningarna som hon hade börjat med i butiken. Hon är även säljare av choklad till butiker.

Innan någon fick smaka på den första chokladbiten gick Ulla W Engström igenom de olika kakaosorterna och berättade om processen för att få fram choklad. Kakaon odlas på plantager och träden kan bli upp till 20 meter höga, men beskärs till sex meter för att vara lätta att skörda kakaofrukterna från. Bönorna skickas till chokladtillverkande länder såsom Frankrike, Belgien eller Italien där de rostas och går igenom en kvarn innan kakaosmör och kakaomassa pressas ut. Kakaosmör går till vit choklad. Kakaomassan ger färgen och ju mer kakaomassa desto mörkare choklad.

Deltagarna fick börja med den vita chokladen för att sedan gå vidare med mjölkchoklad och allt mörkare choklad. Någonstans runt 70–80 procent kakao tyckte de flesta var gott, men 88 procent hade nästan för lång eftersmak.

– Den har man nog nytta av i morgon också, var en kommentar.

Ulrika Persson och Anna Hederdal, båda från Töllsjö, fastnade för lite olika sorters choklad. En av de mörka tyckte Ulrika Persson var för besk, men hon tyckte bättre om den 88-procentiga. Det hänger på bönan och inte bara på kakaohalten.

– Det här var en smakupplevelse, sade Ann-Charlotte Agemo efter provningen. Och så har jag lärt mig att jag ätit fel sorts choklad hittills.

En av de saker Ulla W Engström lärde ut var nämligen hur producenterna luras när de skriver ut kakaohalten på paketet. Det som kallas 70-procentig choklad kanske inte alltid är det.

– Läs innehållsförteckningen, sade hon. Där är det lättare att se.

Yngsta deltagaren Sara Eriksson tyckte däremot att den vita chokladen var allra godast, även om hon gillade några av de mörka också.

Den som inte fick nog av chokladprovning på torsdagen får en ny chans om några veckor. 1–2 november är det nämligen chokladfestival i Göteborg.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.