Niklas Andersson slappnar av på tåget och vid havet

Musikalartisten Niklas Andersson från Bollebygd är på väg att uppfylla en dröm. Snart spelar han in sin första soloplatta, efter många år som artist.
Bollebygd • Publicerad 18 augusti 2008
Naturen och havet ger Niklas Andersson avkoppling. Att Göteborgsoperan ligger vid vattnet passar honom perfekt.
Naturen och havet ger Niklas Andersson avkoppling. Att Göteborgsoperan ligger vid vattnet passar honom perfekt.Foto: Anne Engström
Niklas Andersson.
Niklas Andersson.Foto: Anne Engström

I kväll, den 15 augusti, sjunger Niklas Andersson på Kulturkalaset i Göteborg. BT:s reporter träffade honom två dagar innan och pratade över varsin Ramlösa i Göteborgsoperans restaurang. Niklas hälsar på "alla" och kramar dem.

Även om basen numera finns i Stockholm är Göteborg ändå "hemma" efter alla roller han haft på Göteborgsoperan.

– Det här operahuset har en speciell plats i mitt hjärta. Stämningen är så skön. En ledig dag kan jag komma hit och bara sitta och titta ut över vattnet. Jag känner mig lugn här. I alla jobb är det viktigt att stressa av.

Han har lyckats stressa av under sommaren, trots att plattan börjar spelas in nästa vecka. Plattan är på svenska och engelska, med tio sololåtar och fem duetter.

Det blir en inspelning med Malmö Symfoniorkester och kör. Malin Abrahamsson från Solid Gospel har hand om kören.

– Jag gillar gospel, men har varit lite rädd för det. Jag är van från musikalscenen att det är väldigt exakt och så skulle man plötsligt släppa allt och improvisera.

Två lediga veckor tillbringade Niklas Andersson i sitt hem i Stockholm.

– Jag vill ha båda världarna. Både Göteborg och Stockholm. I Stockholm får jag fortfarande frågan "När kom du hem då?". Det verkar som om stockholmarna inte fattar att jag flyttade hem redan 2003 från London bara för att de inte har koll på föreställningar i Göteborg.

Niklas Andersson började tidigt med musik. Som en av få killar i skolkören fick han sjunga solo i kyrkan på en avslutning. Då han fick höra "åh, vad bra du är" blev det en kick att fortsätta.

Däremot blev det ingen ordning på försöken att lära sig spela piano på musikskolan i Bollebygd. Han nöjde sig med sånglektioner i Borås för Åsa Högberg och att ha John Kincaid som mentor.

Efter att han hört Shirley Clamp sjunga "Show me heaven" på en talangjakt slog de sig ihop. Som duo vann de aldrig, bara som solister. Shirley Clamp fick in Niklas Andersson på musikalbanan. Hon tyckte att han hade en musikalröst och fick honom att gå musiklinjen i Bjärnum ett år 1992–1993.

Även i Bjärnum fick han solistroller för att det var så få killar. Sedan kom framgångarna.

– Jag skulle bara jobba i London i tre månader, men blev kvar fyra år. Jag är jättenöjd med att ha fått jobba i London, men vill inte tillbaka. På slutet satt jag i en lyxig loge och längtade hem till grillning med kompisarna.

Total avkoppling får Niklas Andersson då han åker tåg, speciellt X2000. Då stänger han av allt.

Han gillar att påta i trädgården, gräva och bygga.

– Så egentligen borde jag ha ett sommarhus och få ur mig allt det.

I september reser han till Alessio i Italien och avslutar resan i Paris med att se Madonna live.

– Hon är en idol för mig sedan jag stod utanför Eriksberg och inte hade biljett för att komma in.

Värt att veta om Niklas Andersson

Namn: Niklas Carl-Johan Andersson.

Ålder: 33 år.

Bor: I lägenhet i Birkastaden i Stockholm, men Bollebygd och Göteborg känns fortfarande som hemma.

Familj: Singel, men har ändå en stor familj (gott om syskon och halvsyskon).

Yrke: Artist, som bland annat jobbat mycket på Göteborgsoperan.

Aktuell: Sjunger på Götaplatsen i kväll, på Göteborgs Kulturkalas tillsammans med Malena Laszlo. Börjar spela in sin första soloplatta nästa vecka.

Älskar: Mat, men måste hålla igen för figurens skull. Älskar livet med allt vad det innehåller av toppar och dalar.

Hatar: Orättvisor och oärlighet.

Drömmer om: Att aldrig sluta att drömma.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.