Annons

Nej till bostadsbyggande i Hällingsjö

Kommunstyrelsen i Härryda kommun säger nej till en avstyckning av en tomt i Hällingsjö för att bygga bostäder. Kommunen vill avvakta översiktsplanen som kommer om några år.
Bollebygd • Publicerad 4 maj 2008

Lantmäterimyndigheten har bett kommunen att pröva en avstyckning från fastigheten Kyrkhult 2:3 i Hällingsjö. På fastigheten finns en lager-/fabriksbyggnad som i dag används för kontor och bostad samt en gårdsbyggnad som används som förråd.

Ägaren har ansökt om att få stycka av en tomt på cirka 1500 kvadratmeter.

Annons

Under 2006 fick kommunen en ansökan om en större bostadsexploatering med ett 30-tal bostäder på fastigheten. I oktober 2006 kom en ny ansökan om förhandsbesked avseende bygglov för uppförande av två enbostadshus på 200–250 kvadratmeter vardera.

I februari 2007 avslog miljö- och bygglovsnämnden ansökan och förde frågan om exploatering till kommunstyrelsen.

Kommunstyrelsen har nu beslutat att det är viktigt att göra en fördjupad översiktsplan eller ett planprogram för Hällingsjö innan man ger tillstånd till bostadsexploatering. I planen skall behandlas framtida bebyggelseutveckling, trafik- och bullerfrågor samt vatten- och avloppsfrågor. Därför avslås avstyckningen av Kyrkhult 2:3.

– Vi har fått flera förfrågningar under flera år, säger kommunstyrelsens vice ordförande Ing-Marie Samuelsson (s). Det är viktigt att ta ett samlat grepp på bostadsbyggandet i Hällingsjö i form av en plan.

Planarbetet tar några år att avsluta. Större exploateringsområden finns med i kommunens bostadsförsörjningsplan.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons