Annons

Missen: Därför får M och L inte något partistöd

Moderaterna och Liberalerna i Bollebygds kommun får troligen inget partistöd i år. Orsaken: De har varit för sena med sin redovisning till kommunen. För Moderaterna handlar det om 66752 kronor i uteblivet stöd och för Liberalerna om 26432 kronor.
Bollebygd • Publicerad 6 september 2017 • Uppdaterad 7 september 2017

När kommunstyrelsen behandlade frågan om utbetalning av partistöd beslutades att rekommendera kommunfullmäktige att inte ge Moderaterna och Liberalerna partistöd för 2017. Däremot kommer stödet att betalas ut till Centerpartiet, Folkets Röst, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som har redovisat i tid. M och L var ungefär en månad sena.

Partistödet är i år 19712 kronor per parti plus 6720 kronor per mandat. Moderaternas sju mandat (varav ett innehas av en person som lämnat partiet) skulle då ha gett 66752 kronor – om partiet hade lämnat in redovisningen av hur förra årets partistöd använts senast den 30 juni i år och för Liberalerna 26432 kronor.

Annons

–Förra året gjorde kommunfullmäktige ett omtag när det gällde partistödet då några partier varit sena med redovisningen, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Rosholm (S). Men det kan vi inte säga att de ska göra i år igen. Som politiker måste vi ställa krav på oss själva om vi med någon trovärdighet ska kunna göra det på andra.

Moderaternas ordförande Sverre Fredriksson är utomlands och har inte kunnat nås, men gruppledaren Eva Svantesson säger att om partiet missar stödet har kommunens tjänstemän handlat formellt rätt.

–Vi har gjort en miss och får stå för det, säger Eva Svantesson. Vi har haft en hel del turbulens i partiet i Bollebygd. Det är ingen ursäkt, men det är en förklaring.

Eva Svantesson säger att det förstås är olyckligt att missa pengarna när man står inför en valrörelse.

–Men om vi inte får pengarna får vi se till att klara av valrörelsen ändå, säger hon.

–Har vi gjort fel så har vi gjort fel, säger Hannu Sutinen (L), ordförande i Liberalernas partiförening. Men jag kommer ändå att argumentera för att vi ska få stödet i fullmäktige. Det är ju ett dåligt år att bli utan pengar när vi har en valrörelse framför oss. Det är ett demokratiskt problem om den inte blir på lika villkor.

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons